Kyckling och potatis i ugnsplåt

Matlådor till jobbet: Enkel guide till att välja rätt matvaror

När du ska få till en bra matlåda så handlar det inte alltid om hur du tillagar maten, fokuset ligger istället på vilka matvaror du använder. Men vad är egentligen bra matlådemat? Det finns förstås inga rätt eller fel i en lunchlåda, däremot finns det några tips och tricks som kan vara värda att tänka på för att maten ska hålla sig så fräsch som möjligt.

En bra matlåda till jobbet

Det är förstås alltid en smart idé att inkludera en mängd olika ingredienser i matlådorna så att du får en balanserad måltid med protein, kolhydrater och grönsaker. När det gäller matlådor som går att frysa in, så är det viktigt att välja rätter som innehåller ingredienser som tål tining och uppvärmning. Dessutom är det viktigt att förpacka maten på ett säkert sätt för att undvika läckage eller kontaminering. Fryst mat bör användas inom 3-6 månader för bästa kvalitet och smak.

Maträtter att fokusera på

En bra strategi är att fokusera på olika grytor. De innehåller ofta en mix av protein och grönsaker och tål tining och uppvärmning. Ett annat bra alternativ är sallader med en bas av till exempel quinoa eller matvete. Toppa gärna med kyckling, tonfisk eller bönor som har en krispig konsistens.

Soppa är också ett klokt alternativ att ta med i lunchlådan, eftersom den tål tining och uppvärmning.


10 rätter som passar extra bra att packa ned i matlådan:

  1. Asiatisk linsgryta med spenat, äpple och basmatiris
  2. Kryddig kyckling med citrondoftande bulgur och färsk oregano
  3. Biff Stroganoff med champinjoner och tomatsallad
  4. Lasagne al forno
  5. Lax med teriyakisås och gurksallad
  6. Nudelwok med vegetarisk färs och grönsaker
  7. Solgul morotssoppa med ciabatta
  8. Dheligryta med kyckling, selleri och gult ris
  9. Risotto med soltorkad tomat och salviastekt portabello
  10. One-pot kycklingpasta med champinjoner och paprika

Underlätta din vardag med en matkasse från Linas Matkasse. Du kan skräddarsy din matkasse och välja bland 80 recept varje vecka eller välja en av våra färdigplanerade matkassar.

Se hela vår meny