Asiatisk linsgryta med spenat, äpple och basmatiris
30-40
Laktosfri
Utan gluten
Vegetariskt
10
Points®värde per portion

Asiatisk linsgryta med spenat, äpple och basmatiris

Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se

Ingredienser

Allergener

    Basvarorna kan innehålla andra allergener

    Basvaror

    • vitlök
    • neutral olja
    • vatten
    • grönsaksbuljong
    • sambal oelek
    • salt
    • svartpeppar
    • bakplåtspapper

    Asiatisk linsgryta

    Bananschalottenlök
    1 st
    Vitlök
    1 klyfta
    Rött äpple
    1 st
    Neutral olja
    1 tsk
    Coconut cream
    ½ förp
    Vatten
    ½ dl
    Grönsaksbuljong
    1 tärning
    Röda linser
    1 dl
    Krossade tomater
    1 förp
    Babyspenat
    130 g
    Ingefära
    ½ bit
    Lime
    1 st
    Sambal oelek
    ½ tsk
    Salt
    Svartpeppar

    Ugnsrostad blomkål

    Blomkål
    ½ st
    Bakplåtspapper
    1 st
    Neutral olja
    1 tsk
    Salt
    Svartpeppar

    Till servering

    Basmatiris
    1 dl
    Information om allergener

    Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

    Så här gör du

    1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
    2. Förberedelser: Finhacka schalottenlök och vitlök. Skär rött äpple i små tärningar.
    3. Asiatisk linsgryta: Hetta upp neutral olja i en stekgryta. Fräs schalottenlök ca 3 min. Tillsätt vitlök, äpple, coconut cream, vatten och smulad grönsaksbuljong. Koka upp och sjud ca 5 min. 
    4. Blanda ner röda linser och krossade tomater, koka upp och sjud ca 15 min, tills linserna är mjuka. Rör om då och då, späd eventuellt med lite vatten om vätskan kokat in.
    5. Ugnsrostad blomkål: Dela blomkål i mindre buketter. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med neutral olja, lite salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 15 min, tills blomkålen är mjuk och fått fin färg. 
    6. Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
    7. Asiatisk linsgryta: Skölj lime i ljummet vatten och finriv skalet. Skala och finriv ingefära ca 1 msk. Hacka babyspenat.
    8. Tillsätt limeskal, ingefära, babyspenat och sambal oelek till grytan. Smaka av med lite salt, nymald svartpeppar och pressad limesaft.
    9. Servera asiatisk linsgryta med ugnsrostad blomkål och basmatiris.