Hållbarhet på Linas Matkasse

Hållbarhet är en integrerad och prioriterad del av vår verksamhet och har varit det ända sedan starten 2008, då det inte var lika självklart för företag att ha ett hållbarhetstänk som det är idag. Linas Matkasse är ett bra val, för dig och din familjs hälsa, för samhället och miljön. Vi jobbar konstant med att göra vår tjänst ännu mer hållbar, utifrån våra fem fokusområden som är kopplade till FN’s globala mål för hållbar utveckling: matsvinn, råvaror, resursförbrukning, hälsa och socialt ansvar.

Matsvinn

Att minska sitt matsvinn är en bra anledning att välja matkasse från Linas Matkasse. Vi testar och näringsberäknar alla våra rätter för att kunna skicka precis så mycket mat som behövs. Våra exakta prognoser och beställningsrutiner hjälper oss att minimera matsvinn då vi endast beställer de råvaror som beställts, utan att hålla lager som kan generera matsvinn. I samarbete med våra leverantörer väljer vi förpackningar och produkter som minimerar svinn i produktionen och hemma hos dig.

Om det trots allt blir mat över vid produktion (pga kunder som avbokar sent till exempel) så skänker vi maten till välgörenhet. Endast skadade varor blir matsvinn som sedan blir till biogas.

Under 2020 genererade vi endast 1.74 gram matsvinn per måltid i produktionen. Det är vi stolta över, men vi kan bli ännu bättre. Vi deltar till exempel i ett nationellt samarbete för minskat matsvinn

Råvaror

Vi levererar alltid lokala råvaror av hög kvalitet från pålitliga leverantörer. Vi anpassar recepten efter säsong för att kunna använda svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Kött hos Linas Matkasse kommer alltid från Sverige (med undantag endast för regionsspecifika delikatesser som till exempel prosciutto).

Svensk djurskyddslagstiftning är en av de strängaste i världen och svenska djurbönder ligger mycket lågt i listan på länders antibiotikaanvändning. Svenskt kött gynnar svenska marker, svenska bönder och svensk landsbygd och eftersom det är närproducerat minskar transporterna. Läs mer om våra inköpskriterier och djurvälfärdspolicy här

Förpackningsmaterial

Förpackningar är många gånger nödvändiga för att öka hållbarheten på matvaror och därmed minska matsvinn. Tillsammans med våra leverantörer optimerar vi förpackningarna för att ge varorna bäst möjliga hållbarhet samtidigt som ser till att de innehåller minst möjligt med plast. Till exempel har vi tagit bort dubbla mängden för vissa förpackningar.

Vi ställer även krav på leverantörerna på vilken typ av plast vi använder, till exempel undviker vi svart plast då den inte går att återvinna. Vissa livsmedel behöver inte några förpackningar och dessa läggs direkt i lådan, till exempel potatis, lök och morötter.

Resursförbrukning

Vi tänker helhetligt när det gäller resursförbrukning både vad gäller råvaror hos leverantörer och transport och tar ansvar för vår verksamhets avtryck. Till exempel arbetar vi för att minimera klimatpåverkan från transporter genom att samordna kundleveranserna optimalt och vi använder förnybar energi i våra produktionsanläggningar.

Under 2021 har vi lanserat klimatberäkning på våra maträtter, så att du som kund lättare ska kunna göra klimatsmarta val när du bestämmer dig för vad du ska äta till middag. Vi har börjat med att redovisa CO2e-avtrycket för våra populära återkommande rätter och målsättningen är att redovisa klimatdata för hela sortimentet inom kort. Läs mer om klimatberäkning av våra recept här.

Hälsa

Alla Linas matkasses rätter tas fram av våra dietister och menykreatörer som näringsberäknar rätterna utifrån livsmedelverkets rekommendationer för en balanserad kost och energiintag. Vår ambition är även att utbilda våra kunder i matlagning och välkomponerade måltider, samt hur man lagar bra mat från grunden. Vi har en stor andel vegetariska rätter och har sedan starten levererat hela 35 miljoner vegetariska middagar till våra kunder. Vår målsättning är att även öka antalet helt växtbaserade rätter. 

Socialt ansvar

I Kenya lever 40 % av landets invånare i fattigdom, och många familjer är bönder som är beroende av regn. När regnen slår fel och grödorna dör, blir det oerhört tufft för dessa människor. Under perioder kan man bara erbjuda sina barn ett litet mål mat om dagen. De allra flesta barn går i skolan, men då de inte får varken frukost eller lunch, är det svårt för barnen att koncentrera sig i skolan. Vi tror att Kenyas framtid hänger på dessa barn och deras möjligheter. Vi är stolta över att sedan 2014 ha serverat 7 miljoner skolluncher i Kenya genom vårt program Plate for Plate tillsammans med våra kunder. Läs mer om Plate for Plate här