Fem tips för snabb, vegetarisk mat

Fem tips för snabb, vegetarisk mat

Att äta vegetariskt är bra för både hälsan och miljön, men för dig som enbart äter vegetarisk mat är det viktigt att se till att du får i dig alla näringsämnen som kroppen behöver. Men det behöver inte alls vara svårt att snabbt fixa en god vegetarisk måltid som innehåller viktiga näringsämnen.


Här kommer fem tips för en snabb, vegetarisk middag från oss på Linas Matkasse.


Linas Express matkasse - klart på 20 min!


 Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


1. Mustig linsbolognese

Klassikern spagetti bolognese går hem i de flesta hushåll och kan lätt göras vegetarisk i form av en spagetti linsbolognese.


Tillsammans med en mustig tomatsås blir linserna ett perfekt substitut för köttfärs, som smakar precis lika gott.


Även lasagne är en enkel middagsrätt som funkar jättebra att göra vegetarisk. Gör antingen en klassisk lasagne med linsbolognese och bechamelsås eller en variant med spenat som tillsammans med ricotta, crème fraiche eller fetaost blir riktigt smarrig.


2. Sallad eller wrap

Salladen är ofta ett fräscht komplement till en måltid men kan även göras mer matig och istället bli till huvudrätt.


Med många olika grönsaker och något protein i form av exempelvis bönor eller ost blir salladen tillsammans med bulgur eller quinoa både mättande och god.


Med en smakrik dressing på exempelvis senap och honung och en crunchy topping som nötter, frön eller brödkrutonger kan salladen tas till en ny nivå.


En annan snabblagad vegetarisk rätt är klassikern pastasallad, som kan fyllas med det mesta – råa och stekta grönsaker, ost, pesto och bönor.


Ibland kan en wrap kännas lyxigare och matigare än en sallad. Fyll ett tortillabröd med valfria ingredienser och toppa med en klick hummus – perfekt till lunchlådan eller picknicken.


3. Rotfrukter i ugn

Mat tillagad i ugn känns alltid lite extra festlig. En snabb, vegetarisk middag som gör sig extra bra i ugn är rotfrukter. Skär potatis, morot, kålrot, rödbetor eller just din favorit i lagom stora bitar, häll på rikligt med olja och kryddor och skjutsa in i ugnen.


Toppa med exempelvis hummus eller tsatsiki. Just rödbetor gifter sig bra med honung och getost, och en fetaostkräm med crème fraiche och vitlök är svalkande och gott till både potatis och morot.


Att laga vegetarisk mat i ugn är även tacksamt då den till stor del sköter sig själv och du får tid över till annat.


4. Varianter på soppa

En snabblagad rätt som ofta gör sig bäst just vegetarisk är soppan, som går att variera på många sätt.


Tänk dig en rykande skål timjansdoftande champinjonsoppa, en färgglad grön ärtsoppa eller en het morotssoppa.


Även bön- och linssoppor är goda vegetariska alternativ som innehåller mycket protein.


Tillsammans med en ost- eller hummusmacka är soppan den perfekta middagen en mörk och regnig kväll.


Dessutom är soppan enkel att frysa in och lämpar sig väl för storkok. För att göra soppan både matigare och mustigare kan du ha i mixade vita bönor. Det höjer dessutom proteinhalten i soppan.


5. Den mångsidiga kikärtan

Kikärtor är en råvara med många användningsmöjligheter när du vill laga snabb vegetarisk mat.


Stekt dem med salt och chili och du har ett tillbehör som passar till det mesta. En krämig hummus med tahini, citron och vitlök gör sig utmärkt som fyllning i en wrap, dipp och smörgåspålägg och kikärtor är även goda att ha som huvudingrediens i grytor eller smarriga biffar.


Glöm inte att spara spadet om du använder kikärtor på burk. Kikärtsspad är en spännande ingrediens med liknande användningsområden som ägg och kan därmed användas i alltifrån maränger till pannkakor.