Snabba middagstips för bra vardagsmat

Att kunna laga goda middagar snabbt är i många hushåll en förutsättning för att vardagspusslet ska gå ihop. Men ibland är det svårt och det är lätt att fastna i gamla hjulspår och laga samma mat, flera gånger i veckan.


Här bjuder vi på Linas Matkasse på inspiration och tips till dig som behöver hålla ett högt tempo i köket men som inte vill kompromissa med smaken.


Linas Express matkasse - klart på 20 min!


 Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Goda rätter för dig som vill ha middagstips snabbt

Pasta alfredo


Ett snabbt middagstips som vi vill dela med oss av är klassikern pasta Alfredo. Det är en av de mest älskade pastarätterna och du kan laga den på 20 minuter. Koka fettucini, låt den rinna av och blanda med smör och parmesanost.


Toppa med lite svartpeppar – klart! Denna härliga rätt kan även varieras med till exempel hackade örter och riven vitlök. Lägg till valfritt protein vid sidan av för att ytterligare variera receptet.


Omelett


Omelett är ett exempel på en rätt som kan lagas mycket snabbt och varieras i det oändliga.


Ett tips är att inte laga en omelett på för hög värme eftersom äggen då tenderar att koagulera för snabbt, vilket ger en sämre konsistens.


Var också försiktig med ingredienser med mycket vätska, om du gör en fyllning till en omelett. Det kan göra att den blir vattnig.


Mixa dina rester


Ett bra tips för att kunna laga sund och smakrik mat utan att behöva lägga en massa tid på det är att ta till vara på rester. Det behöver inte betyda att du äter samma sak flera dagar i rad.


Överbliven soppa kan bli basen i en pastasås och grönsaksslattar kan bli innehållet i en wrap eller wok.


Kall potatis har kolhydrater som mättar mer än när den är nylagad, i och med att stärkelsen förändras när den kallnar. Koka alltså extra potatis så har du grunden till nästa dags lunch eller middag. Kall potatis passar utmärkt i till exempel sallader tillsammans med grönsaker, hårdkokta ägg och majonnäs, eller på en matig smörgås.


Köksprylar som hjälper dig att laga mat snabbare

För att kunna laga måltider snabbt är det viktigt att ha rätt utrustning i köket.


Med en stor stekpanna lagar du mat snabbare än i en som egentligen är för liten. Maten tillagas under högre temperatur i en större panna eller gryta med tjock botten.


Har du för mycket mat i en stekpanna så kokas faktisk maten snarare än steks, eftersom den avger vätska som inte förångas direkt. Det tar längre tid innan maten blir klar, och det kommer inte att smaka lika gott som när du fått en fin stekyta.


Om barnen är hungriga efter skolan och strax ska iväg på olika aktiviteter finns det kanske inte ens tid att vänta på att kallt vatten ska koka upp i kastrullen.


Använd en vattenkokare istället så tjänar du viktiga minuter. Dessutom så går det åt mindre energi, vilket betyder att snabba middagstips också kan vara miljövänligare.


Snabba middagstips med det lilla extra

För många är det inget problem att laga en enkel måltid på kort tid. Problemet med snabba middagstips är att maten kanske inte blir så inspirerande när man svänger ihop den på en kvart.


Det kan du lösa genom att se till så att du alltid har tillgång till goda smaksättare. Hårdost som kan rivas över pasta eller utgöra grunden i pesto du gör på fem minuter i en mixer är en bra råvara att alltid ha hemma.


Buljongtärningar är underskattade och fond på flaska kan göra enkla rätter supergod.


Om du tar dig tid att göra egen buljong från grunden någon gång, är det lätt att frysa in den i isfack. Då har du alltid en koncentrerad smaksättare som kan lyfta ett snabbt middagstips till nya höjder.


Fler matnyttiga tips på samma tema

 • enkel middag
 • enkel middag att bjuda på
 • enkel lyxig middag
 • snabb enkel kvällsmat
 • enkel middag till barn
 • snabb middag
 • snabblagad middag till många
 • snabb vegetarisk mat
 • snabb lördagsmiddag
 • nyttig snabb middag
 • snabba middagstips