Så lagar du en enkel och lyxig middag

Att laga en riktigt bra lyxigare middag behöver faktiskt inte vara så svårt. Med lyxig middag menar vi en måltid som du kan vara bekväm med att bjuda gäster på, eller duka fram en lördag eller söndag då ni vill äta något extra gott tillsammans i familjen. Här har vi på Linas Matkasse samlat våra bästa tips!


Välj färska råvaror av hög kvalité

Nyckeln till att laga en måltid utöver det vanliga är ofta att ha tillgång till riktigt bra råvaror. Om du vill laga en enkel och lyxig middag rekommenderar vi att du väljer färska råvaror av hög kvalitet.


När det gäller kött och fisk får du ofta vad du betalar för. Möra styckningsdetaljer med mycket smak och färsk fisk som anses vara lite finare kostar helt enkelt lite mer.


Grönsaker behöver dock inte vara dyrare bara för att de är smakrika och spänstiga i konsistensen. Där handlar det snarare om att veta var man får tag på riktigt bra grönsaker.


Linas Express matkasse - klart på 20 min!


 Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Välj primörer för en enkel och lyxig middag

Försök att välja grönsaker efter säsong så kommer du att få det bästa just nu.


Primörer är ofta efterlängtade när det äntligen går att få tag på dem. Så förutom att det är väldigt gott med till exempel kantareller, sparris och färskpotatis så får du draghjälp om dina middagsgäster inte redan hunnit äta mycket av delikatessen i fråga.


Primörer passar bra till det mesta och kan ofta tillagas på många olika sätt. Grillade primörer kan till exempel lyxa till vilken kött- eller fiskrätt som helst, men även fungera som förrätt.


Även färskpotatis kan faktiskt grillas med suveränt resultat. Just att ha mer än en rätt på bordet är för övrigt ett utmärkt sätt att få en middag lite lyxigare.


En enkel lyxmiddag som får ta tid

Enkel behöver inte betyda att maten ska bli klar på nolltid. Nyckeln till att laga mat som upplevs som lyxig är ofta att acceptera att det tar tid att få fram fina smaker. Lite längre tillagningstid behöver dock inte betyda att du själv måste jobba mer med maten. Många rätter vinner på längre tillagningstid på lägre temperatur.


Det kan innebära att råvaror med mycket naturligt socker, som lök och tomat, får karamellisera för att få fram en helt ny smakkaraktär. Ofta vill man också reducera, till exempel en gryta eller fond, för att koncentrera smakerna. Det tar lite tid, men då hinner du förbereda annat medan det puttrar hemtrevligt på spisen.


Om du vill laga en lätt och lyxig middag snabbt så finns det som tur är en del genvägar.


Halvfabrikat har lite oförtjänt dåligt rykte ibland. En bra fond på flaska passar mycket bra i massor av rätter som behöver en extra smak-touche. Lingonsylt, en bra kryddblandning, tomatpuré och aioli på burk är andra exempel på halvfabrikat som kan göra mycket för dig som vill laga en snabb och lyxig middag.


Laga lyxmat med umami

Många talar om umami idag. Det är inte så konstigt eftersom det en grundsmak som även förstärker andra smaker. Umami var tidigare nästan helt förbisedd i det svenska köket.


Lagrad ost, lufttorkad svamp och miso är produkter med massor av umami, som kan ge en enkel lyxmiddag en helt ny dimension.


Fler matnyttiga tips på samma tema

 • enkel middag
 • enkel middag att bjuda på
 • enkel lyxig middag
 • snabb enkel kvällsmat
 • enkel middag till barn
 • snabb middag
 • snabblagad middag till många
 • snabb vegetarisk mat
 • snabb lördagsmiddag
 • nyttig snabb middag
 • snabba middagstips