Laga en enkel middag – varje dag

Ibland kan tanken på att laga en god middag kännas överväldigande, speciellt eftersom den gärna ska variera från dag till dag och falla hela familjen i smaken. Men en god och enkel middag kan se ut på många olika sätt, och behöver inte vara svår att få ihop. Här kommer några enkla middagstips som passar hela familjen från oss på Linas Matkasse.


En enkel middag finns ofta redan hemma

Många gånger finns grunden till en enkel middag redan hemma i skafferiet. Torrvaror som pasta, ris och bulgur kan kombineras med olika tillbehör så att måltiden passar alla åldrar och smaker.


Konserver med exempelvis krossade tomater, kokosmjölk och kikärtor passar utmärkt som bas i goda grytor. Testa olika kryddblandningar och grönsaker för att skapa nya recept av dina gamla favoriter.


Vi rekommenderar att alltid ha en uppsättning torrvaror och konserver hemma. De håller länge, rymmer stor variation och är ofta grunden till en enkel middag.


Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Utnyttja frysens möjligheter

När det kommer till en enkel middag är frysen din bästa vän. Hos många är den fullproppad med goda saker som lätt glöms bort och blir liggande. Ta en stund att gå igenom frysen och se vad du kan använda.


Ibland kanske du även har tid över till att göra ett storkok? Frys då in i färdiga portioner som lätt kan plockas fram de dagar när tiden inte räcker till att laga en god middag från grunden.


Dessutom är frysen perfekt för att slippa slänga mat som annars skulle hinna bli dålig, vilket är bra både för miljön och ekonomin.


Låt resterna bli en ny rätt

Även rester kan fungera bra när du behöver få ihop en enkel middag. Det du åt igår kan tillsammans med någon ny ingrediens bli en helt ny rätt idag.


Kombinera resterna med en kylskåpsrensning så har du snabbt en intressant pastasås. Samma metod kan användas för att skapa en god gratäng.


Det är ett enkelt middagstips då den kan fyllas med allt möjligt och är tacksam då den ofta är lätt att frysa in. Dessutom sköter den sig själv i ugnen, så att du får en stund över till annat.


Andra enkla middagstips är omeletter och pyttipanna, som båda kan innehålla en stor variation av ingredienser. Dessa är därmed bra middagsrätter att laga för att både få användning för rester och snabbt få ihop en god och enkel middag.


Vikten av en mysig middagsstund

Ofta är middagen den stund på dagen där hela familjen har möjlighet att samlas. Därför är det ibland viktigare att fokusera på att ha en mysig stund tillsammans än att maträtten blir en riktig tiopoängare. Helst ska matlagningen genomsyras av matglädje.

Av den orsaken kan det vara okej att barnen inte äter något annat än till exempel pasta vid vissa måltider, om det bidrar till en lugnare och mysigare middagsstund. Du kan alltid steka på några grönsaker och riva en bit ost över din pasta, så har du fixat en god och enkel middag till dig samtidigt som barnen äter och är glada.


Fler matnyttiga tips på samma tema

 • enkel middag
 • enkel middag att bjuda på
 • enkel lyxig middag
 • snabb enkel kvällsmat
 • enkel middag till barn
 • snabb middag
 • snabblagad middag till många
 • snabb vegetarisk mat
 • snabb lördagsmiddag
 • nyttig snabb middag
 • snabba middagstips