Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- sojabönor,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- grillspett
- neutral olja
- flytande honung
- sambal oelek
- salt
- tomatpuré
- vitvinsvinäger
- svartpeppar
- olivolja
- flingsalt
Souvlaki
Grillspett
4 st
Fläskkotlett
300 g
Japansk soja (Sojabönor, Vete)
2 msk
Neutral olja
1 msk
Flytande honung
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Sambal oelek
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Torkad oregano
1 tsk
Grön paprika
1 st
Citron
1 st
Salt
Kebabsås
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 ½ dl
Tomatpuré
1 msk
Sambal oelek
½ tsk
Spiskummin
1 tsk
Vitlök
1 klyfta
Vitvinsvinäger
½ tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
Till servering
Basmatiris
125 g
Isbergssallad
½ st
Citronsaft
Olivolja
Flingsalt
Näringsvärde per portion
- Energi 659 kcal
- Fett 24 g
- Kolhydrater 70 g
- Protein 40 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
Tips från kocken:
Vill du grilla? Tänd grillen i god tid och lägg grillspett av trä i blöt.
- Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
- Souvlaki: Skär fläskkotlett i mindre bitar, ca 2x2 cm. Lägg japansk soja i en bunke. Blanda med neutral olja, flytande honung, pressad vitlök, sambal oelek, spiskummin och torkad oregano. Blanda ner köttet. Låt marinera minst 15 min.
- Förberedelser: Skär grön paprika i bitar, ca 2x2 cm. Strimla isbergssallad. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet i en skål.
- Kebabsås: Lägg matyoghurt i en liten skål. Blanda med tomatpuré, sambal oelek (efter egen smak), spiskummin, pressad vitlök, vitvinsvinäger, salt och lite nymald svartpeppar.
- Souvlaki: Trä det marinerade köttet på grillspett, varva med grön paprika.
- Stek souvlakispetten i en grill- eller stekpanna ca 4 min per sida (runt om), tills köttet är helt genomstekt (innertemp 72°C). Halvera den skalade citronen och stek snittytan ca 2 min. Se tips!
- Krydda souvlakispetten med lite salt och det rivna citronskalet. Pressa saft från den grillade citronen över isbergssalladen. Blanda med lite olivolja och lite flingsalt.
- Servera grillade souvlakispett med grönsaker, citrondressad isbergssallad, basmatiris och kebabsås.