Grillad souvlaki på fläskkotlett med paprika, kebabsås och citron
35-45

Grillad souvlaki på fläskkotlett med paprika, kebabsås och citron

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • sojabönor,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • grillspett
  • neutral olja
  • flytande honung
  • sambal oelek
  • salt
  • tomatpuré
  • vitvinsvinäger
  • svartpeppar
  • olivolja
  • flingsalt

Souvlaki

Grillspett
4 st
Fläskkotlett
300 g
Japansk soja (Sojabönor, Vete)
2 msk
Neutral olja
1 msk
Flytande honung
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Sambal oelek
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Torkad oregano
1 tsk
Grön paprika
1 st
Citron
1 st
Salt

Kebabsås

Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 ½ dl
Tomatpuré
1 msk
Sambal oelek
½ tsk
Spiskummin
1 tsk
Vitlök
1 klyfta
Vitvinsvinäger
½ tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar

Till servering

Basmatiris
125 g
Isbergssallad
½ st
Citronsaft
Olivolja
Flingsalt
Näringsvärde per portion
  • Energi 659 kcal
  • Fett 24 g
  • Kolhydrater 70 g
  • Protein 40 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Vill du grilla? Tänd grillen i god tid och lägg grillspett av trä i blöt.

  1. Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Souvlaki: Skär fläskkotlett i mindre bitar, ca 2x2 cm. Lägg japansk soja i en bunke. Blanda med neutral olja, flytande honung, pressad vitlök, sambal oelek, spiskummin och torkad oregano. Blanda ner köttet. Låt marinera minst 15 min. 
  3. Förberedelser: Skär grön paprika i bitar, ca 2x2 cm. Strimla isbergssallad. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet i en skål.
  4. Kebabsås: Lägg matyoghurt i en liten skål. Blanda med tomatpuré, sambal oelek (efter egen smak), spiskummin, pressad vitlök, vitvinsvinäger, salt och lite nymald svartpeppar.
  5. Souvlaki: Trä det marinerade köttet på grillspett, varva med grön paprika. 
  6. Stek souvlakispetten i en grill- eller stekpanna ca 4 min per sida (runt om), tills köttet är helt genomstekt (innertemp 72°C). Halvera den skalade citronen och stek snittytan ca 2 min. Se tips!
  7. Krydda souvlakispetten med lite salt och det rivna citronskalet. Pressa saft från den grillade citronen över isbergssalladen. Blanda med lite olivolja och lite flingsalt.
  8. Servera grillade souvlakispett med grönsaker, citrondressad isbergssallad, basmatiris och kebabsås.