Jordärtskockssoppa med grönkålschips, brynt smör och surdegsbaguette
30-40
Vegetariskt

Jordärtskockssoppa med grönkålschips, brynt smör och surdegsbaguette

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • olivolja
  • salt
  • bakplåtspapper
  • smör
  • vatten
  • vitvinsvinäger
  • grönsaksbuljong
  • svartpeppar

Grönkålschips

Grönkål
200 g
Olivolja
Salt
1+1 krm
Bakplåtspapper
1 st

Jordärtskockssoppa

Jordärtskocka
250 g
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Smör (Mjölk)
½ tsk
Vatten
3 dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitvinsvinäger
2 tsk
Grönsaksbuljong
1 tärning
Salt
Svartpeppar

Till servering

Surdegsbaguette (Vete)
1 st
Kruspersilja
20 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 699 kcal
  • Fett 32 g
  • Kolhydrater 87 g
  • Protein 17 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig). 
  2. Förberedelser: Plocka blad från grönkålen (släng de grova stammarna). Skala och dela jordärtskocka i mindre bitar. Grovhacka gul lök. Finhacka vitlök och kruspersilja. 
  3. Grönkålschips: Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper och krama in lite olivolja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 5 min, tills de precis blivit krispiga. Toppa med lite mer salt.
  4. Jordärtskockssoppa: Hetta upp smör i en kastrull och fräs jordärtskocka, lök och vitlök ca 2 min. Tillsätt vatten, vispgrädde, vitvinsvinäger och smulad grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjud ca 12 min, under lock.
  5. Grädda surdegsbaguette enligt anvisning på förpackningen.
  6. Brynt smör: Hetta upp smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg är det klart. Häll över smöret i en värmetålig skål.
  7. Jordärtskocksoppa: Ta soppan från värmen och mixa slätt. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  8. Fyll två skålar med jordärskockssoppa och ringla över brynt smör. Toppa med hackad persilja och grönkålschips. Servera med nygräddad surdegsbaguette.