Plate for Plate

Plate for Plate är vårt biståndsprojekt där vi tillsammans med våra kunder serverar lunch till skolbarn i Kenya

Lunch till Kenyas skolbarn

Plate for Plate är vårt biståndsprojekt där vi tillsammans med våra kunder serverar lunch till skolbarn i Kenya. På den här sidan hittar du mer information om projektet och hur det fungerar.

Vill du vara med och bidra? Gå med i Plate for Plate så skänker du 2 kr per portion i din matkasse och bidrar med en skollunch till ett barn i Kenya.

Bakgrund
Linas Matkasse har under flera år bedrivit hjälpverksamhet i Kenya genom att stötta fattiga familjer med matkassar. Vid ett besök i Kenya följde vi med dessa familjers barn till skolan och mötte där hundratals barn i behov av mat. Vi bestämde oss då för att starta ett skollunchprojekt.

Varför skolluncher?

I Kenya lever 40 % av landets invånare i fattigdom, och många familjer är bönder som är beroende av regn. När regnen slår fel och grödorna dör, blir det oerhört tufft för dessa människor. Under perioder kan man bara erbjuda sina barn ett litet mål mat om dagen. Ofta blir det middag på kvällen. De allra flesta barn går i skolan, men då de inte får varken frukost eller lunch, är det svårt för barnen att koncentrera sig i skolan. I det torra jordbrukslandskapet Tharaka, fyra timmar nordost om huvudstaden Nairobi, har lärarna fått vänja sig vid att elever somnar och ibland till och med svimmar under lektionstid eftersom de inte fått någon näring. Som en elev i årskurs åtta på en av skolorna uttryckte sig: ”Ingen fungerar med en tom mage!”. Många föräldrar håller också sina barn hemma under de tuffaste perioderna, då barnen behövs i arbetet på gården eller för att passa sina småsyskon. Särskilt drabbar detta flickor. Flickorna halkar efter i skolarbetet och ger till slut upp sin utbildning. Många flickor hoppar av skolan redan i högstadiet. Vi tror att Kenyas framtid hänger på dessa barn och deras möjligheter. För att de ska ha en chans att klara skolan och sedan kunna utbilda sig vidare måste de få mat. Så enkelt är det!

Några av alla som har fått hjälp av Plate for Plate

Här är Aron Mureni.

Han är sju år och hans favoritämne i skolan är swahili. När han blir stor vill han bli lärare. Han har en bror och en syster som går i samma skola och de går till och från skolan tillsammans. När de kommer hem från skolan går de in i föräldrarnas hus och lämnar sina skolböcker. Sen ger sig systern ut för att hämta vatten i floden och Aron och hans bror har till uppgift att leta ved i skogen. Efter det gör de sina läxor. Helst innan det blir mörkt, men familjen har också en liten oljelampa som de använder ibland.

Här är Eneri Macheria och hans klasskompis Abraham.

De är nio år och går i trean. Eneri gillar engelskalektionerna bäst och när han blir stor ska han bli doktor. Abraham vill hellre bli pilot. Han har aldrig suttit i ett flygplan, men ibland passerar de på himlen ovanför Tharaka. Då brukar barnen bli som tokiga och ropa och vinka mot himlen. Om det blir någon tid för lek efter skolan brukar Eneri och Abraham spela fotboll med en trasa som de knutit ihop med några snören. De bor ganska nära varandra.

Här är Milka Nkatha.

Hon är nio år och går i trean. Hennes favoritämne i skolan är naturvetenskap och den här terminen har hon och hennes klasskamrater studerat väderfenomen. När Milka blir vuxen vill hon bli lärare. Sedan Milka och de andra eleverna fick skollunch har de orkat göra nya, fantastiska saker. I höstas var hon och hennes klasskamrater med i en nationell musiktävling. De hade färgglada dräkter, var målade i ansiktet och dansade en traditionell kenyansk dans. De kom tvåa i tävlingen. Grattis Milka.

Här är Isac Mugambi.

Han är 15 år och går i åttan. Isac är elevrådsordförande på Marimanti Primary School. Han älskar att vara det, för han gillar att ta hand om de yngre eleverna. Ofta hjälper han till att servera skollunchen och då brukar han skoja med de små och låtsas vara deras nyhetsreporter med påhittade nyheter. En dag vill Isac jobba som nyhetsreporter på riktigt. Kanske ska han starta en tidning i Tharaka då. Isac bor i ett eget litet hus som han byggt själv på föräldrarnas gård. Han är stolt över sitt hus, trots att det bara har halmtak, men skolböckerna får han förvara i föräldrarnas hus som har plåttak, annars kan de bli blöta under regnperioden.

Här är Fides Jaki.

Purity är Fides favoritlärare. Hon blir aldrig arg och hon är duktig på att lära ut, tycker Fides. Om Fides fick önska sig vad hon ville skulle det vara nya fina kläder. Gärna klänningar, precis som Purity brukar ha. Fast allra helst vill Fides ha en rosa klänning, det är hennes favoritfärg. Fides kommer aldrig till några riktiga klädaffärer, men ibland går hon förbi Tharakas marknad och där brukar hon titta på kläder, även fast hon vet att hon inte kan köpa dem.

Här är Sarah Kawira.

Hon är 15 år och kommer från en väldigt fattig familj. Varje morgon brukar hon springa de fem kilometerna till skolan. Innan lunchprojektet kom till hennes skola brukade Sarah sedan springa hela vägen tillbaka hem när det var lunchrast. Ibland fanns det något litet för henne att äta, men oftast inte. Då måste hon springa hela vägen tillbaka till skolan igen, utan mat i magen. Nu är allt annorlunda och Sarah har energi. Både för sin långa skolväg och för att lära sig.