En skål ris och tre små skålar med dippsås, misomajonnäs och en kryddblandning.

3 enkla tillbehör – med smak av umami

Vi känner alla till grundsmakerna sött, salt, surt och beskt. Men vad smakar egentligen umami? I tre enkla recept har vi boostat upplevelsen av den femte grundsmaken. Säg ”konnichiwa” till en dippsås, en kryddblandning och en misomajo – med intensiv smak av umami.

Umami är svårt att definiera och kan inte beskrivas som en enda smak – som salt, surt, sött eller beskt. Istället beskriver det en smakupplevelse som handlar om djup och fyllighet. Att laga en umamirik rätt från grunden kräver sin mästare, men med rätt tillbehör kan du ge maten en touch av den femte smaken – på enklast tänkbara sätt!

Tallrikar och skålar fyllda med japanska rätter som tonkatsu, donburi och ramen.
Tonkatsu, donburi, okonomiyaki, ramen och tebasaki – upplev fem japanska rätter med färska råvaror, spännande texturer och smak av umami.
Visste du att?!
Just nu har vi japanska veckor på Linas Matkasse! Välj bland fem spännande recept och upptäck nya sidor av det japanska köket!
Upptäck våra koreanska rätter!

*****

Kryddblandning med grönkål och sesam

Den här kryddblandningen består av umamirika ingredienser som noriblad, sesamfrön och rostad lök. Kryddblandningen bidrar med både smak och textur och passar till allt – frånen skål ris till en tallrik sallad.

Ingredienser:

100 g grönkål
1–2 noriblad
2 msk rostade sesamfrön
1 tsk chiliflakes
2 msk rostad lök
Sesamolja

Gör så här:

  1. Ta bort stjälkarna från grönkålen, ringla över lite sesamolja och tillsätt en nypa salt.
  2. Torka grönkålen i 140 graders ugn i cirka 20 minuter. Blanda runt var femte minut. När grönkålen är helt torr är den färdig.
  3. Låt grönkålen svalna och blanda med resten av ingredienserna i en matberedare. Förvara kryddblandningen i en burk med tättslutande lock.
En liten skål med kryddblandning och en stor skål med ris.
Kryddblandning med rostad grönkål, noriblad och heta chiliflakes.
LÄS MER: Är du nyfiken på umami och vill veta mer? Här hittar du allt du behöver veta om den femte grundsmaken >

*****

Misomajonnäs

Misopasta är en japansk smaksättare som består av fermenterade sojabönor. Genom att smaksätta majonnäs med misopasta får du ett krämigt tillbehör samtidigt som du lyfter övriga smaker med hjälp av umami.

Prova gärna att lägga en sked misomajo i botten av skålen när du gör en ramen, eller använd som topping när du gör en donburi – det vill säga en poké bowl på japanskt vis. Misomajonnäsen är också god till ugnsbakad lax eller ugnsrostade grönsaker.

Ingredienser:

1 dl majonnäs
1 msk misopasta
1 tsk riven ingefära

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna och servera som tillbehör till alla asiatiska rätter.

En svart liten skål med en krämig misomajonnäs.
En krämig misomajonnäs med smak av umami och ingefära.
Visste du att?!
Nästan en fjärdedel av recepten i Linas Matkasse är asiatiska – och varje vecka fyller vi på med nya favoriter. Upptäck hela utbudet här >

*****

Dipsås med sambal oelek

Den här dipsåsen ger maten en rejäl boost av den femte smaken. Den är enkel att göra och går snabbt att laga. Den passar dessutom perfekt till alla tänkbara rätter. Prova till exempel som dipsås till Japans svar på dumplings – gyoza. Eller byt ut den vanliga sojan nästa gång du äter suchi. Du kan även använda dipsåsen som marinad till lax.

Ingredienser:

0,5 dl sojasås
0,5 dl risvinäger
1 tsk sambal oelek
0,5 riven vitlöksklyfta

Gör så här:

Blanda ingredienserna i en skål och använd dippen som alternativ till vanlig soja.

Gyoza doppas i en dipsås som ser ut som soja.
Förhöj smakerna med en lättlagad dipsås med sambal oelek och vitlök.
Visste du att?!
De fem populäraste rätterna i Linas Matkasse kommer från asiatiska kök: Japan, Kina, Thailand och Vietnam. Vilken maträtt är din favorit?!
Upptäck hela menyn!