Kocken Frida Ronge i köksmiljö

Frida Ronge tipsar: Så gör du egen sushi

Att göra sushi är faktiskt enklare än man kan tro. Det är dessutom ett sätt att vara kreativ i köket. Men vad ska man tänka på när man gör egen sushi? Och hur tar man sin sushi till nästa nivå? Linas Matkasse har träffat Frida Ronge – kock och kreativ ledare på prestigefyllda Restaurang TAK i Stockholm. I 5 enkla tips delar hon med sig av hemligheten bakom det perfekta sushiriset – och hur du väljer toppings och tillbehör.

1. Ge riset kärlek

Nyckeln till att lyckas med sushi är att tillaga riset med omsorg. Och det krävs lite tålamod. Man kan jämföra det med att göra potatisgratäng. Precis som en potatisgratäng kräver sushiriset flera steg innan det är klart.

— Steg ett är att välja rätt sorts ris. Ett sushiris är klibbigare och har kortare korn än ett vanligt ris. Det är också viktigt att du tvättar riset för att få bort all överskottsstärkelse. Jag brukar skölja riset i omgångar tills vattnet är klart, säger Frida Ronge.

I nästa steg låter du sushiriset svälla i vatten i cirka 10 minuter. Därefter är det dags att koka riset. Följ anvisningarna på förpackningen och koka riset i en riskokare eller tjockbottnad kastrull. Har du ingen riskokare är ett bra tips att täcka över kastrullen med plastfilm innan du lägger på locket. Då stannar ångan i kastrullen och du får ett mjukt och fluffigt ris.

I nästa steg låter du riset vila i 20 minuter innan du vänder ner det i en skål. Tillsätt därefteren blandning av risvinäger, socker och salt – så kallad sushi su – medan riset fortfarande är varmt.

— Vänd ner vinägerblandningen försiktigt så du inte råkar krossa riskornen. Målet är att det ska vara blankt och klibbigt utan att bli mosigt, säger Frida Ronge.

Sushiris i en skål
Vänd ner vinägerblandningen i riset varsamt.
Är du redo att utforska det japanska köket tillsammans med en riktig sushimästare? Då ska du testa 5 smaksäkra rätter av Frida Ronge. Just nu i Linas Matkasse!
Beställ Frida Ronges rätter!

2. Börja med något enkelt

När du är klar med sushiriset har du gjort sushi – resten räknas som topping. Och vilken topping och tillagningsmetod du väljer är helt upp till dig. Du kan göra bowls, temaki (strutar), maki (rullar) eller nigiri. Om du är nybörjare vill du kanske börja med något enkelt, som en bowl.

— Har du gjort sushiriset och lägger det i en skål, då har du gjort chirasi sushi. Nu är det bara att toppa med valfria tillbehör. Om du vill göra det enkelt kan du köpa en lax av bra kvalitet, till exempel Salma- eller Fröjalax. Då räcker det att öppna förpackningen och skära laxen i kuber. Fyll på med gurka, ett par salladsblad, picklad lök eller ingefära, rostade sesamfrön och noriblad. Då har du en jättegod och enkel sushibowl, säger Frida Ronge. 

Vill du ha en större utmaning kan du testa att göra rullar eller strutar. Både maki och temaki är bra nybörjarprojekt som varken kräver avancerade tekniker eller redskap. Öva på att sprida ut riset jämnt över noribladet och att rulla ihop din sushi.

— Ett bra tips när du jobbar med riset är att alltid ha fuktiga händer; annars fastnar riset på händerna och du får så kallade risvantar. Jag har alltid en skål med vatten som jag doppar händerna i, säger Frida Ronge.

Frida Ronge fyller sin makirulle med gurka, dill och en het räkröra.
Makirullar med tillbehör
Makirullar på Frida Ronges vis: norimaki med spicy räksallad och inside out maki med rökt lax.
Just nu gästspelar 5 smakrika rätter av sushimästaren Frida Ronge på menyn. Bland annat får du göra två makirullar där nordiska smaker möter det bästa från Japan.

Beställ nu!

3. Välj rätt fisk

Ett viktigt steg när du gör egen sushi är att välja rätt fisk. Tänk på vilken smakprofil du vill ha på din sushi och utgå ifrån det. Välj också en certifierad fisk så att du vet att den är fångad på ett hållbart sätt.

— Välj ASC-certifierad fisk om den är odlad och MSC-certifierad fisk om den är vild. Då vet du att den kommer från ett hållbart bestånd, säger Frida Ronge.

Frida Ronge tipsar också om att tänka lokalt och välja fiskar som kommer från Norden. Istället för att köpa tonfisk från Stilla havet kan du prova med lax, torsk, kolja, gös eller abborre från våra nordiska vatten. Även havskräfta, insjökräfta och krabba är bra alternativ som kan berika din sushiupplevelse.

— Olika fiskar är bra för olika ändamål. Våga experimentera och var kreativ. Och kom ihåg att en sushifisk inte behöver vara rå. Du kan steka den, halstra den, grilla den eller fritera den, säger Frida Ronge. 

Kocken Frida Ronge

Upptäck Frida Ronges rätter!

4. Variera innehållet och tänk på säsongerna

Ett bra tips när du gör egen sushi är att anpassa ingredienserna efter säsong. På så sätt får du färska råvaror med mycket smak. Experimentera med olika grönsaker och prova dig fram. Gurka, rädisa och sparris är exempel på grönsaker som kan vara gott i sushi. De kompletterar fisken och tillför ett härligt crunch.

— Satsar du på vegetariska rullar vill du kanske lägga lite extra kärlek på fyllningen. Du kan till exempel tillaga grönsakerna på olika sätt. Genom att fritera eller ugnsbaka en grönsak så får den en annan smakbild och textur. Tänk att grönsaker behöver lika mycket kärlek som ett protein som behöver tillagas, säger Frida Ronge.

5. Välj rätt toppings och tillbehör

Pricken över i när du gör egen sushi är att välja rätt toppings. Om du gör en sushirulle kan det vara gott med färska örter på toppen. Finhackad gräslök, sesamfrön eller tångkaviar kan också ge en extra dimension till smakupplevelsen. 

— Använd vad du har hemma och tänk logiskt. Allt som är friterat är till exempel gott med hetta. Och allt som är rått är gott med sälta; kanske soja eller ett smaksatt salt, som tångsalt, citronsalt eller ett lavendelsalt, säger Frida Ronge.

Sushi med topping av dill och chili flakes
Makirullar med topping av färsk dill och chili flakes.

Förutom toppings kan du experimentera med olika tillbehör. Misosoppa är en klassiker, men prova gärna något nytt och låt kreativiteten visa vägen.

— Ibland kan det vara gott att steka en omelett och servera vid sidan av. Du kan också göra en sallad med asiatisk touch. Det är enkelt att göra en dressing på tahini, risvinäger och soja istället för på olivolja och vinäger – då har du ett perfekt tillbehör till en makirulle, säger Frida Ronge.

Ett annat tips är att smaksätta en majonnäs på olika sätt. Har du en färdig majonnäs i kylen kan du göra en jättegod sås genom att tillsätta soja, ingefära, chili, vitlök eller rostad sesamolja. 

— Det är också enkelt att göra själva sojan lite roligare, till exempel genom att pressa i citron eller riva i lite ingefära och vitlök. Då har du en jättegod och snabblagad ponzu, säger Frida Ronge.

Frida Ronge håller fram en bit sushi med ätpinnar
Upptäck fem smakrika rätter av Frida Ronge – just nu i Linas Matkasse. Du får bland annat pröva vingarna i köket och göra egen sushi. Smaklig måltid!
Beställ nu!