Japanska smaker med Frida Ronge

Är du redo att utforska det japanska köket tillsammans med en riktig mästerkock? Då ska du testa fem recept av Frida Ronge. I fem rätter öppnar hon dörren till ett kulinariskt universum där tradition möter innovation på tallriken. Alla rätter speglar också hennes signatur som matlagare: japansk mat med en nordisk twist. 

— Det här är rätter som går hem hos både den inbitna japanfantasten och hos nybörjaren som vill lära sig mer. Här får du det bästa av Japan på ett enkelt och lättillgängligt sätt, säger Frida Ronge.

1. Chicken karaage

Chicken karaage är en av Japans mest populära streetfood-rätter. Rätten består av marinerad kycklinglårfilé som friteras tills den blir härligt frasig. Tack vare marinaden blir kycklingen oemotståndligt mör och får en smakboost av soja, ingefära och vitlök. Precis som i Japan serverar vi kycklingen med majonnäs och rikligt med färskpressad citron. Slutligen en krispig kålsallad och nykokt ris vid sidan om.

— Det här är en rätt som är otippad lätt att laga. Samtidigt bjuder den på massor av smak. Chicken karaage är verkligen en personlig favorit, säger Frida Ronge.

Chicken karaage med citron, ris och vitkålssallad i skålar
Chicken karaage med vitkålssallad, rostade sesamfrön och citron.
Visste du att?!
Just nu gästspelar 5 rätter av Frida Ronge på menyn i Linas Matkasse. Bland annat får du laga Fridas egen favorit: en krispig chicken karaage med läckra tillbehör.

2. Norimaki

I den här rätten får du pröva vingarna i köket och göra sushirullar på Frida Ronges vis. I båda rullarna får du möta nordiska smaker, som lax, räkor, pepparrot, dill och rödlök. Som tillbehör serveras en härlig tångsallad som förenar nordisk råvara (sockertång från friska nordiska vatten) med djupa smaker från Japan.

— I den här rätten har jag valt att göra maki, det vill säga rullar. Vi ska göra en norimaki med tången på utsidan och en uramaki, eller inside out, med riset på utsidan. Ingen av rullarna kräver några avancerade tekniker eller redskap. Du kan använda en bambumatta om du har, annars går det lika bra med plastfilm, säger Frida Ronge.

Två sushirullar på en tallrik
Norimaki med spicyräksallad och inside outmaki med rökt lax.
Frida Ronge håller fram en tallrik med sushirullar
Just nu gästspelar 5 smakrika rätter av sushimästaren Frida Ronge på menyn. Bland annat får du göra två makirullar där nordiska smaker möter det bästa från Japan.

3. Tantamen ramen

Tantamen ramen är en mustig och härlig nudelsoppa. Genom att lägga tahini (sesampasta) och chiliolja i botten av varje tallrik innan man vispar ner buljongen får man en krämig soppa med massor av smak. I soppan lägger man sedan kokta äggnudlar, sojaägg, pakchoy och knaperstekt fläskfärs. Som topping böngroddar, salladslök och rostade sesamfrön.

— När det är kallt ute älskar jag att äta rätter med mycket buljong och tantamen ramen är en av mina absoluta favoriträtter. Äter man en stor skål med ramen så håller man sig varm resten av dagen, säger Frida Ronge.

Tantamen ramen med tahini, äggnudlar, sesamstekt fläskfärs och böngroddar.
Tantamen ramen med tahini, äggnudlar, sesamstekt fläskfärs och böngroddar.

4. Donburi

Donburi är en japansk klassiker. Rätten består av rundkornigt ris som serveras i en skål med flera olika toppings. I Frida Ronges version får donburin en lyxig twist med pankofriterad torsk, garipicklad gurka och en wasabimajonnäs med en touch av ingefära. På toppen tunt skivad salladslök och en sked tångkaviar.

— Tångkaviar är ett växtbaserat alternativ till stenbitsrom eller forellrom. Den har härlig sälta och ger en fin textur till den här rätten, säger Frida Ronge.

En risbowl med pankofriterad torsk, picklad gurka och tångkaviar
Donburi med pankofriterad torsk, ingefärsgurka och tångkaviar.

5. Spaghetti gochujang

I den här rätten möter vi influenser från både Japan, Italien och Korea. Spaghettin kokas al dente för att sedan gå klart i en sås smaksatt med den koreanska chilipastan gochujang.

— I Japan finns en fascination för att blanda olika matkulturer och det här är ett perfekt exempel på en japansk fusionrätt. Resultatet är en krämig pasta med härlig hetta och en kick av umami, säger Frida Ronge.

Rätten går dessutom snabbt att laga – du kokar spaghettin och har såsen klar på bara 20 minuter. Trots den korta tillagningstiden bjuder spaghetti gochujang på en smakupplevelse utöver det vanliga.

Spaghetti med gochujang, stekt ägg och salladslök i en djup tallrik
Spaghetti med gochujang, stekt ägg och salladslök.

Upptäck fem smakrika rätter av Frida Ronge – just nu i Linas Matkasse. Du får bland annat göra Frida Ronges egen variant på spaghetti gochujang. Smaklig måltid!