Linas guide till gochujang

Gochujang är en grundpelare i det koreanska köket och en av anledningarna till att koreansk mat har blivit populär mattrend världen över. Men vad är gochujang? Hur används det och vad karakteriser dess unika smakprofil? Det får du veta i den här artikeln!

Vad är gochujang?

Gochujang är namnet på en kryddig chilipasta som är en basingrediens i det koreanska köket. Chilipastan har en komplex smakprofil med fin balans mellan sötma, sälta, hetta och umami. Den används både för att ge smak och färg till en mängd olika rätter i det koreanska köket, bland annat favoriter som bibimbap och buldak.

Karakteristiska smaker i gochujang:

  1. Hetta: Den primära ingrediensen i gochujang är chilipeppar som ger chilipastan dess kryddighet. Chilipepparen fermenteras och mals till en pasta med het och fruktig smak.
  2. Sötma: Ofta tillsätts socker eller rissocker i gochujang. Sockret balanserar den intensiva kryddigheten med en touch av sötma.
  3. Umami: Traditionella recept på gochujnag innehåller bland annat fermenterad sojabönspasta (doenjang) och fermenterat ris. De fermenterade ingredienserna ger chilipastan en djup och fyllig smak av umami.
  4. Salt: Salt tillsätts i gochujang för att balansera upp övriga smaker.

Hur används gochujang?

Chilipasta används i en mängd koreanska rätter för att lyfta fram andra smaker. Den används bland annat i såser, marinader och soppor och är en oumbärlig ingrediens i rätter som buldak, bibimbap och kimchi. Eftersom gochujang har en unik smakprofil har den också börjat användas i många kök utanför Koreas gränser.

Chilipastan kan också användas som bas i en smakrik dippsås. Blanda till exempel gochujang med sesamolja, risvinäger och honung så har du en sötstark dipp med smak av umami.

En skål med en dipsås med gochujang som ingrediens
En dipp med gochujang är perfekt till färska, stavade eller friterade grönsaker.

Var kan jag köpa gochujang?

Du hittar chilipasta i asiatiska livsmedelsbutiker. De har ofta ett brett utbud på koreanska produkter, inklusive gochujang. Du kan även hitta chilipastan i välsorterade livsmedelsbutiker i den asiatiska eller internationella avdelningen.

Tips!
När du köper gochujang: läs på etiketten för att se vilka ingredienser som ingår och vilken smakstyrka som gäller. På så sätt kan du välja en chilipasta som passar dina matlagningsbehov bäst.
En gjutjärnspanna med den koranska rätten buldak
Gochujang är en nyckelingrediens i koreansk eldkyckling – eller buldak.