Curry, koriander, chili och andra indiska kryddor

5 favoriter från det koreanska köket

Koreansk mat är en av de hetaste mattrenderna just nu – och på Linas Matkasse vet vi varför. Det koreanska köket bjuder på allt som vi älskar med asiatisk mat, plus ytterligare ett lager av spännande smaker. En röd tråd är de fermenterade inslagen, som kimchins friska syra och chilipastans hetta. I den här artikeln får du lära känna fem koreanska rätter med het, kryddig och genuint koreansk smakpalett.

Bibimbap

Bimbimbap är Koreas paradrätt där läckra tillbehör serveras på en bädd av nykokt ris. Riset toppas med färska grönsaker, marinerat kött, stekt ägg och den ikoniska koreanska chilipastan gochujang. Kombinationen av smaker och texturer skapar en harmonisk balans mellan sötma, sälta, hetta och umami. Namnet bibimbap betyder ”blandat ris” och det är precis så man ska äta den – ihopblandad!

Koras paradrätt bibimbap med ägg på toppen
Bibimbap med sojastekt svamp, kimchi och stekt ägg.
Upptäck hela vår meny!

Bulgogi

Bulgogi är en koreansk variant på den japanska klassikern yakiniku. Rätten består av tunt skivat kött (vanligtvis nötkött) som marineras i en sås med soja, sesamolja, socker och kryddor. Namnet betyder ”eldkött” på svenska och hänvisar till att köttet traditionellt tillagas över öppen eld eller på kolgrill. 

Bulgogi serveras på alla möjliga sätt och när det gäller den här rätten finns inga rätt och fel. Du kan äta den som wrap eller taco, eller servera den i en enkel skål med ris. Det viktiga är att du njuter av smakerna på det sätt som passar dig bäst!

Koreansk bulgogi med tillbehör.
Fredagsmys på koreanskt vis: bulgogi på fläskkarré (dwaeji bulgogi) med jasminris, sesammajonnäs och en smakrik sallad med päron och pak choy.
Proffstips! Lägg köttet i frysen något dygn innan tillagningen – då går det lättare att skiva köttet riktigt tunt.

Buldak

Buldak– eller eldkyckling – är ännu en favorit från det koreanska köket. Rätten har intensivt kryddiga smaker som bidragit till att koreansk mat har blivit en populär mattrend världen över.

Buldak består av tärnade kycklingbitar som marineras i en blandning av koreansk chilipasta (gochujang), socker, sojasås, vitlök, ingefära och andra kryddor. En annan viktig ingrediens är chiliflakes eller chilipulver som ger rätten dess karakteristiska färg. Kycklingen grillas eller friteras krispig och serveras med en rad olika tillbehör som balanserar de heta smakerna. Rätten kan även gratineras i ugn, gärna med ost på toppen.

Den koreanska maträtten buldak serverad som kycklingpanna.
Torkad chili, curry och korianderfrön.

Japchae 

Japchae är comfortfood när den är som bäst. Rätten består av glasnudlar som wokas tillsammans färska grönsaker, som morot, spenat, lök och paprika.

En av de mest distinkta egenskaperna hos japchae är den välbalanserade blandningen av smaker och texturer. Glasnudlarna har en lätt och nästan skir konsistens som blir en härlig kontrast mot de krispiga grönsakerna. Japchae får sin specifika smak från en sås med ingredienser som soja, sesamolja, socker, vitlök och svartpeppar. Den smakrika såsen knyter ihop de övriga ingredienserna och ger rätten en rik umami-ton.

Proffstips! Japchae är lätt att variera efter olika smaker. Servera den med kött, fågel eller skaldjur – och välj om du vill äta den varm, kall eller ljummen.

Japchae med äggnudlar, paprika, purjolök, pak choy, morot och shiitakesvamp.
Japchae med äggnudlar, paprika, purjolök, pak choy, morot och shiitakesvamp. Vi toppar med räkor och sesamfrön – och het röd chili för lite extra sting!
Upptäck hela vår meny!

Dakkoshi

Dakkoshi är en av Koreas mest populära streetfood-rätter. Rätten består av läckra kycklingspett som marineras i en välbalanserad sås innan de tillagas över öppen eld eller på kolgrill. Marinaden är en blandning av söta och salta smaker och innehåller ingredienser som soja, honung, vitlök och ibland sesamolja för en subtil nötighet.

Kycklingbitarna träs på spett och grillas tills de blir genomstekta; under tiden penslas de med en marinad för att behålla sin saftighet. Du kan också tillaga spetten i ugn som ger en saftig kyckling med vacker, gyllenbrun yta.

Dakkoshi med nykokt ris som exempel på koreansk mat
Dakkoshi med nykokt ris, en het chilimajonnäs och sötsyrliga ingefärspickles av morot och gurka.
Upptäck hela vår meny!