dd

10 tips – minska sötsuget och må bättre

Brottas du med trötthet och brist på energi? I så fall kan ett starkt sötsug vara boven, framför allt om du är van att ta till något sött för att orka igenom dagen. Genom att dra ner på sötsakerna kan du hålla blodsockret på en jämn nivå. Resultatet blir att du orkar mer och känner dig starkare. Men hur säger man nej till sockret när sötsuget väl sätter in? Här är våra 10 bästa tips som hjälper dig att tygla dina cravings och må bättre!

Har du haft en stressig dag på jobbet? Kanske känner du dig trött och lite hungrig? Kanske står du i kassan i affären och tänker på allt som ska göras innan du äntligen får äta middag? Det är då som det stora sötsuget sätter in. Och i den situationen är det lätt att fylla på energidepåerna med en chokladkaka eller en påse godis.

Oavsett vad som triggar sötsuget bör du hålla det i schack eftersom det kan leda till övervikt och ökad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Så vad kan vi göra för att minska sötsuget? För att orka mer och hålla blodsockret på en jämn nivå?! Här är 10 enkla tips som hjälper dig att komma igång!

Visste du att?!
Varje vecka hjälper vi 10 000 kunder att lösa vardagspusslet genom att leverera recept och råvaror hela vägen fram till dörren. Snabbt, smidigt och smart!

Upptäck alla våra rätter!

1. Ät bra mat för att minska sötsuget 

Din kost har stor inverkan på sötsuget. Försök att äta måltider som innehåller balanserade näringsämnen i lagom mängd. Undvik processade livsmedel och snacks som är rika på socker och kalorier. Ät hellre naturliga livsmedel. Frukt och grönsaker är bra val eftersom de är rika på fibrer, vitaminer och mineraler. Ett bra tips är också att välja fullkornsprodukter när du äter bröd och pasta. Alla fullkornsprodukter innehåller fibrer och långsamma kolhydrater som hjälper dig att hålla blodsockret på en jämn nivå och gör att du känner dig mätt längre.

Två skålar med nudelsallad
Vietnamesisk nudelsallad toppad med shitake, mango, färska örter och rostade hasselnötter.
Visste du att?
På Linas Matkasse näringsberäknar vi alla recept enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det betyder att alla middagar från oss innehåller alla nyttigheter du behöver!
Upptäck hela vår meny!

2. Ät regelbundna måltider 

Ett säkert sätt att hålla sötsuget i schack är att äta regelbundna måltider. När du hoppar över måltider kan du ofta bli sötsugen framåt eftermiddagen eller kvällen. Se till att planera dina måltider så håller du blocksockret på en jämn nivå och sötsuget minskar. Sikta på att äta tre huvudmåltider per dag och ett par mellanmål om du behöver.

Ibland kan det vara lättare att lägga till något nyttigt än att fokusera på vad som ska bort. Om du väljer ett grövre bröd till frukost så blir det automatiskt mindre av det ljusa. Och om du tar en frukt till mellanmål, så hoppar du över eftermiddagens fikabröd. Var kreativ och byt ut de onyttiga sötsakerna mot mer nyttiga alternativ!

LÄS MER: Nyttig mat – 5 tips till en hälsosam livsstil >

En grov fralla med sallad, skina och groddar
Fyll på med en matig macka när sötsuget sätter in.

3. Förbered nyttiga snacks

Sötsuget sätter ofta in mellan måltiderna och då är det lätt att trilla dit. Särskilt om man är på språng och det finns fikabröd eller en godisautomat i närheten. Känner du att blodsockret dalar – motstå frestelsen att äta godis, kakor och choklad. Ta hellre lite nötter, en frukt eller en fullkornsmacka med ost och skinka. Du kan även göra en smoothie på bär och yoghurt eller baka dina egna müslibars.

Ett smart sätt att lura sockersuget är att förbereda sina egna nyttiga snacks. Du kan till exempel ta med dig frukt, nötter, grönsaker eller en yoghurt. Ett bra mellanmål ger både energi och näring samtidigt som det minskar sockersuget.

En skål med nötter och russin
Nötter är ett perfekt mellanmål när du behöver fylla på energidepåerna.

4. Fokusera på ett långsiktigt mål 

Det är lättare att säga nej till sötsaker om du har satt upp ett tydligt mål. Kanske vill du gå ner i vikt? Eller bara orka mer, må bättre och känna dig starkare? Sätt upp ett tydligt mål och fokusera på det när sötsuget sätter in. Det är ett effektivt verktyg som du kan använda för att hålla dig på rätt spår och säga nej till socker.

5. Ät en frukt för att minska sötsuget 

En bra metod för att minska sötsuget är att äta mer frukt. Frukt innehåller bara naturligt socker och dessutom nyttiga näringsämnen, som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Till skillnad från godis innehåller frukt inte heller några onödiga tillsatser, som artificiella sockerarter, smak- och färgämnen eller andra kemikalier.

Frukt innehåller dessutom fibrer som hjälper till att hålla magen i trim. Det är helt enkelt ett perfekt mellanmål och kan dessutom vara en härlig ingrediens när du lagar mat.

Du kan använda frukt till både söta och salta rätter, antingen som tillbehör eller som huvudingrediens. Melon och apelsin ger god sötma i en sallad, medan päron eller sharonfrukt gör sig bra som topping på skinkmackan. Frukt ger helt enkelt en frisk och färgstark twist på många olika maträtter – det enda du behöver göra är att våga prova.

Banan, äpple och päron
Visste du att?!
På Linas matkasse kan du komplettera din beställning med frukt, som banan, äpple och apelsin. Och självklart kan du välja ekologiska alternativ!
Så funkar Linas Matkasse!

6. Undvik triggers 

Ett smart sätt att minska sötsuget är att undvika triggers. Om du vet att du ofta är sötsugen när du är stressad, försök att hitta ett sätt att hantera din stress. Sötsuget kan också höra ihop med en viss sitation. Det kan till exempel vara nästan omöjligt att säga nej till sötsaker om du är på ett café eller i en godisaffär.

Om du vet att du gärna styr stegen mot närmaste kondis när du är på stan – stanna upp och påminn dig själv om dina långsiktiga mål. Vad är viktigast för dig? Att bli piggare och må bättre? Eller att tillfredsställa ett kortsiktigt behov av godis och andra sötsaker?

Två koppar med te och citronskiva
Är kaffet en sockertrigger så kan du byta ut det mot en kopp te. Prova smaksätta ditt te med egna kryddor, som kanel, ingefära, vanilj eller kardemumma.

7. Ta en paus 

När sötsuget sätter in, testa att överlista kroppen som skriker efter socker. Ta en paus och gör något annat. Ta en promenad, lyssna på musik, gå och träna eller läs en bok. När du ger dig själv tid att fokusera på andra saker kan du lura kroppen och få sötsuget att klinga av.

8. Undvik godis och andra sötsaker 

Vet du med dig att du har lätt för att äta mellan måltiderna? Se då till att eliminera de värsta fallgroparna. Det mest effektiva sättet är att strypa tillgången på godis helt och hållet. Sätt på dig skygglappar när du är i affären och låt bli att packa korgen full med godis, kakor och choklad. Undvik också att ha godis och kakor hemma. När sötsuget väl sätter in – skippa sockret och välj sunda alternativ som morotsstavar eller en knäckemacka med ditt favoritpålägg. 

Små bitar knäckebröd med topping av färskost och rädisa
Servera mellanmålet i munsbitar så räcker fikastunden längre.

9. Träna mer för att minska sötsuget 

Träning är ett bra sätt att hjälpa kroppen att hantera sötsuget. När man tränar frigörs endorfiner som är kroppens naturliga humörhöjare. Man känner sig gladare och mer motiverad att ta hand om sig själv. Träning är också ett bra sätt att bränna kalorier och få en ökad förmåga att kontrollera sin aptit. När du tränar regelbundet känner du dig också starkare och mindre stressad. Du kan börja prioritera annorlunda och det blir naturligt att ladda energidepåerna med hälsosam mat. Resultatet blir att både det fysiska och psykiska sötsuget minskar.

10. Unna dig något sött – ibland 

Nolltolerans är inte alltid bästa vägen till nya och mer hälsosamma vanor. Tvärtom kan det ha motsatt effekt. Var därför snäll mot dig själv och unna dig något sött någon gång ibland: när du är på kalas, när du ska fika med en vän eller när du vill fira en framgång. Du kan också återuppliva den gamla regeln om lördagsgodis. Genom att minska på godsakerna till en dag i veckan får du sötsuget under kontroll och minskar ditt sockerintag till en rimlig och sund nivå.

En bit blåbärspaj med grädde på fat
Säg ja till en riktig gofika, ibland men inte alltid.
Läs mer!
Nyttig mat lägger grunden till en hälsosam livsstil. Men vad är egentligen nyttig mat? I den här artikeln tittar vi närmare på hur du kan boosta din kost och skapa nya hälsosamma vanor: 5 tips till en hälsosam livsstil >