Linas Matkasse näringsberäknar recepten för alla matkassar. Vår nutritionist räknar på recepten och ser till att det är en balans mellan fett, kolhydrater och protein i varje rätt. Om mängden fett, kolhydrater eller protein inte stämmer i uträkningen, så får den menykreatör som skapat rätten justera receptet och provlaga igen tills det blir perfekt. Näringsbalansen spelar en viktig roll när vi planerar dina middagar och du kan alltid vara trygg med att du äter sund och hälsosam mat.
Recepten i Linas Matkasse är beräknade till fyra normalportioner. Det är viktigt att äta sig lagom mätt – alltför stora portioner kan göra att man får i sig mer energi än man förbrukar och på sikt leda till att man går upp i vikt. För små portioner gör istället att man får i sig för lite kalorier och snabbt blir hungrig igen. Därför har de allra flesta av våra recept ett kaloriinnehåll som ligger inom intervallet för en normalportion, 500-750 kcal/portion.
Linas Matkasse levererar i princip bara svenskt kött. Vid enstaka tillfällen förekommer importerat viltkött och ibland vill vi använda oss av specialiteter som till exempel italiensk prosciutto.
Linas Matkasse använder WWF:s fiskguide och väljer inte rödlistad fisk. Linas Barnkasse 5-dagar och Linas Originalkasse innehåller alltid en fisk- eller skaldjursrätt. Våra övriga kassar med undantag för Linas Vegetariska kasse innehåller också fisk men inte i varje meny.
Vi levererar huvudsakligen färsk fisk men i Originalkassen och Inspirationskassen förekommer även rökt och gravad fisk. Vi väljer sorter som lax, torsk, kolja, sej och rödspätta till våra matkassar. Vi levererar inte insjöfisk. Tillsammans med våra leverantörer följer vi uppmärksamt utvecklingen inom aktuella fiskefrågor, och väljer med omsorg vilka arter och fångstzoner vi använder.
Ägg är goda, användbara och nyttiga! När vi levererar ägg har vi valt att ha ekologiska eller KRAV-märkta. Det händer också att vi använder ägg från frigående hönor, men aldrig från burhöns.
Grönsaker, frukt och bär har en skyddande effekt mot flera av våra vanliga folksjukdomar. För att få nytta av grönsakernas positiva effekter rekommenderar Livsmedelsverket att vi äter minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Vår målsättning är att middagarna i våra matkassar ska innehålla 500 g grönsaker/recept. Antingen ”bakas” de in i maträtten eller serveras som en sallad bredvid. När du själv planerar middagen, tänk på att du till exempel kan räkna in löken och de krossade tomaterna som du har i köttfärssåsen. Det är också grönsaker!
Våra matkassar innehåller alltid färska grönsaker, men även inlagda och konserverade. Grönsakerna kan serveras råa, kokta, ugnsbakade eller mixade i soppor eller röror. Vi väljer ofta grönsaker som det är säsong för i Sverige, men eftersom vi är noga med att leverera ett varierat utbud så använder vi även importerade grönsaker.
För att förenkla för dig att tillgodose ditt behov av frukt finns även Fruktkassen. Fruktkassen, som finns i tre olika storlekar, innehåller blandad frukt och är en tilläggstjänst för dig som har bokat på någon av våra matkassar. På så vis kan du alltid ha frukt hemma!
Både vuxna och barn mår bra av fibrer. Däremot bör man inte överdriva mängden fibrer till små barn eftersom de kan reagera med orolig mage. Dessutom fylls magsäcken snabbt av fiberrik mat som kan göra att de inte orkar äta tillräckligt och därmed får i sig för lite energi.
Recepten i Linas Inspirationskasse och i Linas Originalkasse innehåller fiberrika råvaror som grönsaker, rotfrukter, bönor och olika matgryner. Där hittar du även fullkornsprodukter men vi är noga med att variera dem med vanliga produkter också.
Fett är oumbärligt och en förutsättning för att vi ska fungera och må bra. Men precis som med det mesta - lagom är bäst. Din mat bör innehålla lagom mycket - och rätt sorts fett. Det finns olika typer av fett - omättat och mättat.
Det omättade fettet finns i till exempel olja, avokado, nötter och fet fisk. Det har en positiv effekt på hjärt- och kärlsystemet, och är den typ av fett vi bör välja i första hand. Mättat fett som finns i till exempel smör och grädde behöver vi använda måttfullt. I matkassarna använder vi normalfeta mejeriprodukter men använder hälften så mycket och späder med vanligt kranvatten. På så vis kan du laga middagar med lagom mycket fett.
Linas Matkasse anpassar inte innehållet efter olika typer av livsmedelsöverkänslighet. Trots det har vi många nöjda kunder med allergi eller intolerans i familjen. För familjer med laktos- eller glutenintolerans erbjuder vi Linas Barnkasse Laktosfri och Linas Barnkasse utan gluten.
Du har även möjlighet att byta ut dina middagar i Linas Flexitariankasse, Linas Vegetariska kasse (med ägg, ost och mjölkprodukter) och Linas Barnkasse 5 dagar så att menyn passar hela familjen. Du väljer från en receptbank med sex rätter på Mina sidor.
Tack vare att matkassen innehåller till största delen rena råvaror kan du enklare avgöra och anpassa maten om det är något som ni inte tål. Givetvis förekommer alltid produkter som innehåller flera ingredienser såsom bröd, charkuterivaror eller ört- och kryddpasta som till exempel pesto. Därför är det viktigt att själv vara uppmärksam på varorna och läsa innehållsdeklarationer. Där det behövs får man alltså hoppa över det man inte tål eller byta ut mot en specialprodukt man brukar använda.
Färska varor har en begränsad hållbarhet. Kontrollera varornas hållbarhet. Om du vill laga färskt kött, fågel och fisk senare rekommenderar vi att lägga över råvaran i en fryspåse och frysa in. Kom ihåg att tina i kylskåp i god tid innan tillagning eller att lägga fryspåsen direkt i kallt vatten för att tina upp innan tillagning.
Färska grönsaker och frukt har en begränsad hållbarhet. Om du vill laga någon av rätterna nästa vecka kan dessa behöva ersättas.
Örter och kryddor i kruka - kom ihåg att vattna för längre hållbarhet.
Öppnade mejeriförpackningar kan behöva bytas ut om de ska lagas senare.
Köket är en härlig mötesplats där vi samlas för att laga mat, äta, prata och umgås. Men köket är också en populär samlingsplats för bakterier, och en del är riktigt otrevliga. Det går inte att gardera sig för vad andra gör, men hemma kan du hålla bakterierna borta med hjälp av god kökshygien.
Tvätta händerna noggrant med tvål och rinnande varmt vatten innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
Skölj grönsaker ordentligt.
Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött.
Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker.
Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft. Skölj grönsaker.
Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.
En av utmaningarna när menyteamet planerar våra menyer är att allt vi skickar med i matkassen ska gå åt under veckan. På så sätt hjälper vi dig att minimera ditt matsvinn. Vi försöker alltid köpa in exakt så mycket mat vi behöver för att packa det antal matkassar som vi har sålt. Det är möjligt i och med att du som kund måste avboka en matkasse senast 7-8 dagar innan leverans, vilket ger oss god möjlighet att planera våra inköp.
Vår målsättning är att de allra flesta köttråvaror i våra matkassar ska ha svenskt ursprung. Kyckling och kalkon är alltid svenskt. Köttet i matkassen är nästan alltid svenskt bortsett från vissa charkuterier, som till exempel lufttorkad skinka. Då föredrar vi ursprungsland som Italien eller Spanien som har en lång tradition av att tillverka den sortens produkter. Genom att välja majoriteten svenskt kött och fågel vill vi även försöka bidra till minskade klimatutsläpp, tack vare färre långa transporter, samtidigt som vi upprätthåller grunden för öppna landskap och biologisk mångfald.
Ökad andel vegetarisk
I de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) från Livsmedelsverket, rekommenderas att vi äter mindre kött- och charkprodukter. De senaste 12 månaderna har Linas Matkasse bidragit till att över 5.1 miljoner vegetariska portioner serverats i svenska hushåll. Genom att ha en vegetarisk rätt i Linas Originalkasse, Linas Inspirationskasse och Linas Flexitariankasse varje vecka, får vi fler människor att prova vegetarisk mat. Och i och med lanseringen av vår succé Linas Vegetariska matkasse med ägg, ost och mjölkprodukter, äter över 4 000 hushåll vegetarisk mat kontinuerligt. Under sommaren 2019 utökade Linas Matkasse sitt gröna sortiment ytterligare i och med lansering av Linas Vegetariska kasse och Linas Flexitariankasse för två personer.
Svenskt kött och fågel
Genom att välja svenskt kött och fågel bidrar vi till mindre klimatpåverkan, tack vare färre långa transporter, samtidigt som vi upprätthåller grunden för öppna landskap och biologisk mångfald. Vår målsättning är att de allra flesta köttråvaror i våra matkassar ska ha svenskt ursprung. Kyckling och kalkon är alltid svenskt. Köttet i matkassen är nästan alltid svenskt bortsett från vissa charkuterier, som till exempel lufttorkad skinka. Då föredrar vi ursprungsland som Italien eller Spanien som har en lång tradition av att tillverka den sortens produkter.
Aldrig rödlistad fisk!
När vi väljer fisk utgår vi från WWF:s Fiskeguide och använder aldrig rödlistad fisk. På så sätt är vi med och motverkar utfiskningen i haven.
Ekologi - på bredden
För oss är det viktigt att kunna erbjuda samtliga kunder ekologiska produkter i våra matkassar. Därför har vi alltid minst en, ibland två till tre, ekologiska produkter i varje matkasse.
Inget svinn hemma när du lagar mat - all mat ska gå åt!
En av utmaningarna när menyteamet planerar våra menyer är att allt vi skickar med i matkassen ska gå åt under veckan. På det sättet minskar vi matsvinnet hemma hos dig. Vi försöker alltid köpa in exakt så mycket mat vi behöver för att packa det antal matkassar som vi har sålt. Det är möjligt i och med att du som kund måste avboka en matkasse 7 dagar innan leverans, vilket ger oss god möjlighet att planera våra inköp. Om det mot förmodan blir något över ger vi bort det till exempelvis Frälsningsarmen och liknande organisationer.
Smarta samordnade transporter
I varje bil som levererar våra matkassar ryms middagsmat för nästan en vecka till cirka 50 familjer. Våra chaufförer tidsoptimerar sin rutt för att minimera sin körsträcka och klara av så många stopp som möjligt. Genom våra samordnade transporter minskar vi miljöutsläppen för de familjer som annars skulle ha tagit bilen till affären för att inhandla veckans middagar.