Kycklingfilé med rotsellericrème, rostade rotfrukter och timjansky
30-40
Laktosfri

Kycklingfilé med rotsellericrème, rostade rotfrukter och timjansky

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • sojabönor,
  • selleri,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • vetemjöl
  • socker
  • balsamvinäger
  • vatten

Rostade rotfrukter

Potatis
400 g
Morot
2 st
Rotselleri (Selleri)
150 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Rödlök
1 st
Bladpersilja
20 g

Rotsellericréme med brynt smör

Rotselleri (Selleri)
150 g
Smör (Mjölk)
35 g
Salt

Kyckling

Kycklingfilé
300 g
Torkad timjan
1 förp
Salt
2 krm
Svartpeppar
Smör (Mjölk)

Timjansky

Vetemjöl (Vete)
½ msk
Torkad timjan
1 förp
Socker
½ msk
Balsamvinäger
½ msk
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 tsk
Vatten
2 dl
Kycklingbuljong
½ påse
Näringsvärde per portion
  • Energi 565 kcal
  • Fett 20 g
  • Kolhydrater 56 g
  • Protein 41 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rostade rotfrukter: Halvera potatis. Skala och skär morot och rotselleri i grova bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta i övre delen av ugnen ca 15 min. Klyfta rödlök och blanda med de rostade rotfrukterna. Rosta allt ytterligare ca 10 min.
  3. Rotsellericrème: Skala och skär rotselleri i mindre bitar. Koka mjuka i en liten kastrull med lättsaltat vatten.
  4. Rotsellericrème: Smält smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg och nötaktig doft är det klart. Häll av rotsellerin och lägg i en mixerbunke. Tillsätt det brynta smöret och mixa helt slät med stavmixer. Smaka av med salt.
  5. Kyckling: Krydda kycklingfilé med torkad timjan, salt och nymald svartpeppar. Stek kycklingen ca 2 min per sida i en stekpanna med lite smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart längst ner i ugnen ca 10 min, tills kycklingen är helt genomstekt. Låt stekpannan stå till skysåsen.
  6. Timjansky: Tillsätt eventuellt lite extra smör till stekpannan. Vispa ner vetemjöl, torkad timjan, socker, balsamvinäger, kinesisk soja, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min.
  7. Blanda de rostade rotfrukterna med bladpersilja. Servera till kycklingfilé, timjansky och rotsellericrème.