Timjankryddade färsbiffar med fänkålssky, smörstekt äpple och spetskål
35-45
Laktosfri

Timjankryddade färsbiffar med fänkålssky, smörstekt äpple och spetskål

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • sojabönor,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • ströbröd
  • mjölk
  • vetemjöl
  • vatten
  • köttbuljong

Potatisstomp

Mospotatis
400 g
Smör (Mjölk)
30 g
Salt
Svartpeppar

Färsbiffar

Ströbröd
¼ dl
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Nötfärs
250 g
Torkad timjan
¾ tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Smör (Mjölk)

Fänkålssky

Bananschalottenlök
1 st
Fänkålsfrö
½ tsk
Vetemjöl (Vete)
1 tsk
Vatten
2 ½ dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
½ tsk
Köttbuljong
½ tärning

Smörstekt spetskål och äpple

Spetskål
1 st
Smör (Mjölk)
Rött äpple
1 st
Salt
1 krm
Torkad salvia
¾ tsk
Näringsvärde per portion
  • Energi 564 kcal
  • Fett 24 g
  • Kolhydrater 55 g
  • Protein 31 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
  2. Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Färsbiffar: Rör ihop ströbröd och mjölk i en bunke. Blanda ner nötfärs, torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar. Forma färsen till 2 biffar och stek på båda sidor i lite smör. Lägg över i en ugnsform och dra stekpannan från värmen (diska ej ur stekpannan, den används till fänkålsskyn). Tillaga klart biffarna i nedre delen av ugnen ca 12 min, tills biffarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  4. Fänkålssky: Skiva bananschalottenlök. Fräs lök och fänkålsfrö i stekpannan som användes till biffarna. Pudra ner vetemjöl. Vispa ner vatten, kinesisk soja och smulad köttbuljong. Sjud ca 5 min. Sila bort lök och fänkålsfrö innan servering.
  5. Smörstekt spetskål och äpple: Skär spetskål i mindre bitar och tärna äpple. Stek spetskål i en stekpanna med lite smör ca 2 min. Tillsätt äpple och krydda allt med salt och torkad salvia. Stek ytterligare 1 min.
  6. Potatisstomp: Häll av och krossa potatisen med en ballongvisp. Blanda ner smör i potatisen, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  7. Servera timjankryddade färsbiffar med potatisstomp, fänkålssky och smörstekt spetskål och äpple.