Ugnsrostad kalkonstek med balsamicosky, dragonsmör och rostade rotfrukter
35-45
Laktosfri

Ugnsrostad kalkonstek med balsamicosky, dragonsmör och rostade rotfrukter

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • sojabönor,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • smör, rumsvarmt
  • vetemjöl
  • balsamvinäger
  • socker
  • vatten
  • köttbuljong

Ugnsrostad kalkon

Kalkonlårstek
300 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Smör (Mjölk)

Rostade rotfrukter

Potatis
400 g
Morötter
300 g
Rödlök
1 st
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Ruccola
30 g

Dragonsmör

Smör, rumsvarmt (Mjölk)
20 g
Torkad dragon
¾ tsk
Salt
½ krm
Svartpeppar

Balsamicosky

Vetemjöl (Vete)
½ msk
Balsamvinäger
½ dl
Socker
¾ msk
Vatten
2 dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 tsk
Köttbuljong
⅓ tärning
Näringsvärde per portion
  • Energi 577 kcal
  • Fett 21 g
  • Kolhydrater 58 g
  • Protein 38 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
  2. Ugnsrostad kalkon: Snitta skinnet på kalkonlårsteken med en vass kniv.  Krydda med salt och nymald svartpeppar. Stek runt om i en stekpanna med lite smör ca 5 min. Lägg över i en ugnsform. Dra stekpannan från värmen, men diska den inte (används till balsamicoskyn). Tillaga klart kalkonsteken längst ner i ugnen ca 35 min, tills den är helt genomstekt (innertemp 72°C). 
  3. Rostade rotfrukter: Halvera potatis. Skala och skär morötter i grova bitar. Kvarta rödlök. Lägg allt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta i övre delen av ugnen (över kalkonen) ca 25 min.
  4. Dragonsmör: Mosa ihop smör, torkad dragon, salt och nymald svartpeppar med en gaffel.
  5. Balsamicosky: Ställ tillbaka den använda stekpannan på värmen. Pudra ner vetemjöl. Tillsätt balsamvinäger, socker, vatten, kinesisk soja och köttbuljong. Låt koka ihop ca 3 min.
  6. Blanda de rostade rotfrukterna med ruccola. Skär upp kalkonsteken i tunna skivor. Servera kalkonstek med rostade rotfrukter, balsamicosky och dragonsmör.