Persisk biryani med rostad blomkål, kikärtor, tranbär och mandel
30-40
Laktosfri
Utan gluten
Vegetariskt
Vegan

Persisk biryani med rostad blomkål, kikärtor, tranbär och mandel

Ingredienser

Allergener
  • Mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
  • grönsaksbuljong

Rostad blomkål

Blomkål
½ st
Bakplåtspapper
Citron
1 st
Olivolja
1 msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar

Biryani

Bananschalottenlök
1 st
Olivolja
½ msk
Garam masala
1 tsk
Curry
1 tsk
Malen koriander
½ tsk
Basmatiris
125 g
Vatten
3 ½ dl
Grönsaksbuljong
½ tärning
Kikärtor
1 förp
Morot
2 st
Salt
Svartpeppar

Till servering

Mandelspån (Mandel)
25 g
Bladpersilja
20 g
Torkade tranbär
25 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 577 kcal
  • Fett 18 g
  • Kolhydrater 86 g
  • Protein 19 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rostad blomkål: Skär blomkål i buketter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet. Blanda blomkålen med citronskal, pressad saft från halva citronen, olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen ca 18 min, tills blomkålen fått fin färg.
  3. Biryani: Finhacka gul lök. Hetta upp olivolja i en stekgryta och fräs lök, garam masala, curry och malen koriander ca 2 min. Tillsätt basmatiris och stek ytterligare ca 1 min. Häll på vatten och smulad grönsaksbuljong och sjud under lock ca 12 min, rör om då och då. Späd med lite mer vatten om vätskan kokat bort innan riset är färdigt. 
  4. Häll av och skölj kikärtor. Skala och skär morötter i små tärningar. Ta biryanin från värmen och rör ner morötterna och kikärtorna. Lägg på locket och låt stå ca 5 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  5. Hetta upp en torr stekpanna och rosta mandelspån så de får fin färg. Finhacka bladpersilja. Klyfta resten av citronen.
  6. Toppa biryanin med mandelspån, torkade tranbär och persilja. Servera med citronrostad blomkål och citronklyftor.