Fläskkotlett i krämig citron- och svartpepparsky med pressgurka och salviarostad potatis
30-40

Fläskkotlett i krämig citron- och svartpepparsky med pressgurka och salviarostad potatis

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • socker
  • ättiksprit (12%)
  • vatten
  • smör
  • vetemjöl
  • kycklingbuljong

Salviarostad potatis

Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Torkad salvia
½ msk
Salt
Svartpeppar

Pressgurka

Socker
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
3 msk
Gurka
1 st

Fläskkotlett i citron- och svartpepparsky

Gul lök
1 st
Citron
1 st
Fläskkotlett
300 g
Salt
2 krm
Svartpeppar
Smör (Mjölk)
Vetemjöl (Vete)
½ msk
Vatten
1 ½ dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
1 dl
Kycklingbuljong
½ tärning

Topping

Grönt äpple
1 st
Näringsvärde per portion
  • Energi 664 kcal
  • Fett 31 g
  • Kolhydrater 60 g
  • Protein 37 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Salviarostad potatis: Lägg potatis på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja, torkad salvia, salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
  3. Pressgurka: Blanda socker, ättika och vatten i en bunke. Vispa så att sockret löser sig. Hyvla tunna skivor av gurkan med en mandolin eller osthyvel. Blanda ner gurkskivorna i lagen. Ställ åt sidan till servering.
  4. Förberedelse: Finhacka gul lök. Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Lägg i en liten skål. Halvera citronen. 
  5. Fläskkotlett i citron- och svartpepparsky: Skär fläskkotlett i två portionsbitar. Krydda köttet med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna. Stek fläskkotletterna ca 3 min per sida. Lägg över köttet på ett fat och täck med folie.
  6. Tillsätt lite mer smör till den använda stekpannan. Fräs hackad lök ca 1 min. Pudra ner vetemjöl och blanda runt. Tillsätt pressad saft från ½ citron (ca 1 msk), vatten och smulad kycklingbuljong. Låt sjuda ca 2 min. Blanda ner vispgrädde och ca 2 krm nymald svartpeppar, sjud ytterligare ca 1 min. Lägg ner de stekta fläskkotletterna och eventuell köttsaft som bildats på fatet i såsen. Sjud under lock ca 3 min, tills kotletterna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  7. Tärna äpple fint. Strö äpple och citronskal över kött och sås. Servera med rostad potatis och pressgurka.