Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos
30-40
Laktosfri
Utan gluten
7
Points®värde per portion

Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos

Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • fisk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • lättmjölk
  • flytande margarin
  • salt
  • svartpeppar
  • ströbröd
  • vatten
  • fiskbuljong

Potatismos

Mospotatis
400 g
Lättmjölk (Mjölk)
½ dl
Flytande margarin
½ tsk
Salt
Svartpeppar

Örttäcke

Citron
1 st
Parmesanost (Mjölk)
½ bit
Dill
10 g
Ströbröd
1½ msk
Svartpeppar

Ugnsbakad lax

Laxfilé (Fisk)
2 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Vatten
1½ dl
Fiskbuljong
½ tärning

Grönsaker

Morötter
300 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
  2. Potatismos: Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Örttäcke: Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet från halva citronen. Finriv parmesanost och grovhacka dill. Blanda ströbröd, dill, riven parmesan, citronskal, pressad citronsaft från halva citronen och lite nymald svartpeppar i en skål.
  4. Ugnsbakad lax: Lägg laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Häll i vatten och smulad fiskbuljong. Fördela örtblandningen på laxen och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter, tills fisken är klar.
  5. Skala och grovriv morötter. Klyfta resten av citronen.
  6. Potatismos: Värm lättmjölk och flytande margarin i en kastrull. Häll av potatisen och mosa med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt mjölkblandningen och vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  7. Servera ugnsbakad lax med potatismos, citronklyfta och rårivna morötter.