Medelhavsbiffar med tomat, fetaost och tzatziki
30

Medelhavsbiffar med tomat, fetaost och tzatziki

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • tomatpuré
  • salt
  • sambal oelek
  • vitlök
  • svartpeppar
  • olivolja
  • flingsalt
  • vitvinsvinäger
  • flytande honung

Medelhavsbiffar

Nötfärs
250 g
Torkad oregano
½ msk
Tomatpuré
1 msk
Salt
½ tsk
Sambal oelek
½ tsk
Vitlök
2 klyfta
Svartpeppar
Olivolja

Topping

Tomat
2 st
Torkad oregano
½ msk
Flingsalt

Tzatziki

Gurka
½ st
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitlök
1 klyfta
Salt
1 krm
Svartpeppar

Sallad

Mixsallad
65 g
Vitvinsvinäger
1 msk
Flytande honung
½ msk
Salt
Svartpeppar

Till servering

Bulgur (Vete)
125 g
Fetaost (Mjölk, Laktos)
50 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 599 kcal
  • Fett 28 g
  • Kolhydrater 46 g
  • Protein 41 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Saknar du en ugnsfast stekpanna? Lägg över biffarna i en ugnsform och följ receptet.

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
  2. Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.
  3. Medelhavsbiffar: Lägg nötfärs i en bunke. Blanda med torkad oregano, tomatpuré, salt, sambal oelek, 1 pressad vitlöksklyfta och lite nymald svartpeppar. Forma färsen till 2 biffar. 
  4. Krossa 1 vitlöksklyfta lätt med en kniv. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna som tål ugnsvärme. Fräs den krossade vitlöksklyftan ca 2 min för att ge smak till oljan. Lyft bort vitlöken. Bryn biffarna i vitlöksoljan tills de fått fin färg.
  5. Tärna tomater grovt. Toppa biffarna med tärnad tomat, torkad oregano och lite flingsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min, tills biffarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  6. Tzatziki: Grovriv gurka och pressa bort vätskan. Blanda riven gurka, matyoghurt, pressad vitlök och salt i en liten skål. Smaka av med lite nymald svartpeppar.
  7. Sallad: Lägg mixsallad i en salladsskål. Dressa med lite vitvinsvinäger, honung, salt och nymald svartpeppar.
  8. Strö smulad fetaost över medelhavsbiffarna. Servera med bulgur, sallad och tzatziki.