Kocksamarbete med Frida Ronge

Nu kan du laga Kockarnas kamp-aktuella stjärnkocken Frida Ronges recept. Hennes fem rätter finns nu att beställa hem med vår matkasse.

Japansk kålpannkaka “Okonomiyaki” med vitkål, svamp och salladslök

Okonomiyaki är den japanska motsvarighet till ugnspannkakan – skillnaden är att du steker den med strimlad kål och toppar med exempelvis svamp. Det är en smakrik och matig pannkaka som är enkel och väldigt god. I Ronges variant toppas den bland annat med okonomiyakisås, ostronskivling och strimlade noriark.

Sushi tacos med avokado, sallad, räkor och wasabi

Här har vi en av Frida Ronges signaturrätter som kan liknas vid Japans motsvarighet till mexikanska tacon. Istället för tortilla och guacamole gör du strutar av noriblad med ris och topping i forma av bland annat räkor, avokado, mynta och gari. En rolig rätt att både laga och äta och ett ypperligt tillfälle att inkludera barnen i matlagningen.

Sushi bowl med sojamarinerad lax, krispig kål, salladslök, kålrotsgari och rostade sesamfrön

Här har du en supergod och smakrik sushi bowl – ett enklare sätt att tillaga sushi på. Du slipper den hantverksmässiga delen och kan enbart fokusera på riset. Det hela toppas med bland annat lax, kålrotsgari och rostade sesamfrön.

Miso ramen med kyckling, kokt ägg, rostad majs och pak choi

Ramensoppa – denna supersuccé som på senare år blivit en given favorit från det japanska köket. Här har vi en nudelsoppa som gör sig perfekt såhär års; en varm och mustig soppa som värmer i höstrusket med fantastiska smaker.

Krämig grön kokoscurry med krispig tofu och räkor, svart ris och rostade cashewnötter

Här fortsätter vi i höstens tecken. En smakrik och god gryta med asiatiska smaker, här i en grön tappning som ger en härlig fräschör i höstmörkret.

Alla rätter är tillgängliga i november,
från vecka 44 till 48

Frida Ronge arbetar som gastronomisk ledare på restaurangen Tak i centrala Stockholm där hennes vision om japansk matlagning i kombination med nordiska råvaror kommer till uttryck. Under hösten 2021 medverkar hon i TV4-programmet Kockarnas kamp och hon har blivit tilldelad flertalet utmärkelser genom åren. Bland annat Silvermedalj i Seven Sushi Samurai-världsmästerskapet i London 2010, Årets “Rising Star” i White Guide 2013 samt vinnare av Karin Franssons Mentorpris i Årets kock-tävlingen 2014.

Vi har nu bjudit in Ronge till Linas Matkasse där du kan välja bland fem rätter framtagna av Frida Ronge. 

- Tvätta riset under kallt rinnande vatten ca 10 min.
- Låt sedan riset stå och dra i kallt vatten ca 30 min.

- Häll av och lägg riset i en tjockbottnad kastrull. Häll på vatten.
- Täck kastrullen med plastfolie så att det täcker ordentligt runt kanterna och sätt på ett lock.
- Koka upp på hög värme ca 1 min, dra sedan ner värmen till lägsta temperaturen.
-Sjud under lock ca 20 min. Dra från värmen och låt kastrullen med plastfolie vila ca 10 min. Lägg riset i en plastbunke. Blanda försiktigt ner ca ½ dl sushi su med en slickepott.
- Blanda försiktigt så att riskornen separerar från varandra. Riset klibbar ihop igen efter någon minut.