Frasvåfflor med äppelkompott med smak av kardemumma

Frasvåfflor med äppelkompott med smak av kardemumma

På söndag är det Äpplets dag och det vill vi fira med en riktig gofika! Passa på att koka kompott på säsongens sena äppelskörd, spetsa med kardemumma och känn hur smakerna lyfter. Magiskt gott och ett annorlunda tillbehör till de traditionella frasvåfflorna!

Våffelsmet:

  • 100g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4dl mjölk
  • 1 ägg

    Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Låt smeten vila ca 20 minuter innan du gräddar våfflorna.

Äppelkompott med smak av kardemumma:

  • 1 kg äpplen, skalade och tärnade
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl äppelmust
  • 1,5 dl socker
  • 1 pressad citron
  • ½ tsk nymalda kardemummakärnor

Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Koka på medelhög värme tills äpplena är mjuka men utan att de kokar sönder. Låt svalna.
Rosta nötterna i ugnen på 160°C i cirka 10 minuter.
Servera de nygräddade våfflorna med äppelkompott, en klick grädde och nötter. Toppa med en nypa flingsalt efter smak. 

Fler recept med smak av äpplen hittar du här:
Upside down cake med äpplen, kanel och karamell

Varm äppelmust med ingefära och honung