Upside down cake med äpplen och lättvispad crème fraiche

Upside down cake med äpplen och lättvispad crème fraiche

En saftig äppelkaka med smak av kanel och karamell. Servera med uppvispad creme fraiche som ett annorlunda och lätt syrligt tillbehör.

Den här äppelkakan bakas i ugnen med äpplena i botten av formen, men vänds upp och ner vid servering så att äpplena hamnar på toppen. Kakan smakar himmelskt gott – och blir extra fin om du lägger äpplena i ett snyggt mönster!

Tips! Byt ut vaniljsockret mot 1,5 tsk malen ingefära och 1,5 tsk malen kryddnejlika om du vill ge kakan härligt juliga smaker.

Ingredienser:
Topping:
85g smör
100g rårörsocker
1 tsk kanel
3 äpplen

Kaka:
120g rumstempererat smör
100g rårörsocker
100g strösocker
2 ägg
190g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Gör så här:
Topping
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala och skär äpplena i skivor.
3. Smält smör och socker i en stekpanna och låt koka i cirka en minut. Rör ner kanelen och lägg de skivade äpplena i ett fint mönster ovanpå karamellen. Låt karamellen svalna något medan du gör själva kaksmeten.

Kakan
1. Vispa smör och socker fluffigt med en elvisp.
2. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa någon minut.
3. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och tillsätt dessa tillsammans med mjölken. Vänd försiktigt ner allting och blanda till en jämn smet.
4. Fördela smeten över äpplena och baka i ugnen i ca 40 minuter. Täck över med aluminiumfolie efter halva tiden så att kakan inte bränns. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Låt vila några minuter och vänd sedan upp på en tallrik. Servera med en lätt uppvispad crème fraiche, glass eller en klick grädde.

Vill du ha fler smakrika recept på godsaker som innehåller äpplen?!
Prova våra spröda frasvåfflor med äppelkompott och rostade pekannötter
Eller vår värmande äppelmust med smak av ingefära och honung