Hållbar sallad i Linas Matbutik

Hållbar sallad i Linas Matbutik

Du har väl inte missat att vi i Linas Matbutik har allt du kan tänkas behöva för att komplettera din matkasse med frukost och mellis? I linje med vårt hållbarhetsarbete har vi nu utökat sortimentet och adderat en stadsodlad sallad från Urban Oasis vilket gör att vi kan leverera färsk sallad året om till våra kunder.

Vi på Linas Matkasse har ända sedan starten av bolaget ständigt arbetat med hållbarhetsfrågor. Det handlar om allt från matsvinn, såväl hos konsument som i våra egna produktionsled, till socialt ansvar, resursförbrukning, förpackningsmaterial och inte minst val av råvaror. När det kommer till råvaror har vi en produktpolicy som vi presenterar till våra leverantörer och ställer krav på hög kvalitet och miljömässigt hållbar produktion. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Med anledning av detta har vi nu ingått ett samarbete med livsmedelsföretaget Urban Oasis som odlar grönsaker vertikalt och hydroponiskt (det vill säga jordlös odling) inomhus i Liljeholmen, Stockholm. Samarbetet gör det möjligt för oss på Linas Matkasse att leverera nyskördad och färsk sallad året om samtidigt som vi inte behöver säsongsanpassa vår receptplanering på samma sätt som tidigare.

Idag odlar Urban Oasis krispsallat, pak choi och grönkål på en odlingsyta av 800 kvm med planer att bygga fler vertikalodlingar framöver. En av anledningarna till att Urban Oasis odlar mitt i Stockholm vid Liljeholmskajen är för att kunna minska transportsträckorna från produktion till slutkund. Det poängteras dock att transport i sig kanske inte alltid är det största problemet, men att det krävs ett avancerat kylsystem för längre transporter vilka i sig kan vara koldioxidintensivt. Utöver detta påpekar Albert Payaró, VD och grundare på Urban Oasis, att det finns fler aspekter till varför man har baserat sig i Stockholm.

– Det är en fråga om färskheten på salladen. När en sallad har legat i en kyltransport en vecka tappar den i smak, konsistens och näringsvärden. Vi kan istället fokusera på att optimera dessa parametrar och säkerställa att grönsakerna hamnar i butik redan samma dag som de skördas.

En fördel med inomhusodlingar är att man kan påverka och justera förhållanden efter behov.

– Vi kan påverka luftfuktighet, värme och näringsvärden för att få så optimal smak och konsistens som möjligt. Dessutom producerar vi mer än 100 gånger så mycket per kvm än ett traditionellt jordbruk.

Men hur funkar det att odla i ett bergrum mitt i Stockholm? Jo, grönsakerna odlas vertikalt på på fyra plan på höjden. Grönsakerna odlas i vatten på så kallade floats; flottar med hål i där man sätter i en kork gjord av restprodukter från kokosnötindustrin. I dessa pluggar sås frön vars rötter når näringsberikade vattnet och kan växa. På varje våning finns det lampor som förser grönsakerna med det ljus de behöver.


– Fördelen med att odla i en sån här kontrollerad miljö är att det är helt slutet system. Vi använder 90% mindre vatten om man jämför med traditionellt jordbruk. Det enda vattnet som lämnar odlingen är det som hamnar i grönsakerna, annars cirkulerar vattnet genom produktionen. Eftersom det är en kontrollerad miljö behöver vi heller inga bekämpningsmedel. Fritt från besprutning helt enkelt.

Nu finns deras krispsallat i Linas Matbutik där du enkelt kan komplettera din matkasse med recept och ingredienser på en god och frisk citrondressad krispsallat med pinjenötter, avokado, tomat och parmesan.

– Linas Matkasse blev nyligen utnämnda till Sveriges mest hållbara varumärke inom e-handel av livsmedel, och det rimmar väldigt väl med oss. Vi vill samarbeta med andra företag som tar ansvar för och som vill förbättra matindustrin, säger Albert Payaró.