Vegoburgare - ett klimatsmart alternativ

Vegoburgare - ett klimatsmart alternativ

Byt ut nötfärsen med mozzarella och bönor för en smarrig vegoburgare.

Byt ut köttfärsen med mozzarella och bönor för en smarrig vegoburgare

Maten vi äter utgör en stor del av vår klimatpåverkan och står för ungefär 25% av våra totala klimatavtryck. Vilken typ av mat vi väljer att äta har därför stor påverkan på vårt klimat, och på utsläppen vi bidrar till.

Hos Linas Matkasse har vi infört klimatberäkning på vissa av våra rätter, och arbetar för att vi i snarlig framtid ska kunna erbjuda denna redovisning på alla våra rätter.

Vi använder klimatdata från RISE när vi beräknar klimatavtrycket på rätterna. Ska vi nå FNs globala mål, bör vi på lång, enligt RISE sträva efter ett klimatavtryck på 0,5 CO2e per måltid. RISE har även utvecklat en klimatskala för måltider, för att hjälpa dig att förstå vad som är en klimatsmart måltid. Läs mer om hur vi klimatberäknar våra recept här.

Vi kan alla göra små saker i vår vardag, som bidrar till att minska vårt totala klimatavtryck. Som att till exempel byta ut det röda köttet mot ett mer klimatsmart alternativ.

Därför tipsar vi i dag om ett recept på en supergod vegetarisk hamburgare, med mozzarella och bönor, som du slänger ihop lika enkelt som en “vanlig” hamburgare.

Vår vegetariska vegoburgare på mozzarella- och bönor, serverad med klyftpotatis, hamburgerbröd, dressing, tomat, rödlök och sallad har ett klimatavtryck på 0,6 kg CO2e per portion. Som jämförelse, landar vi på hela 3,8 kg CO2e per portion, om vi väljer en klassisk nötfärsburgare på 125 g med exakt samma tillbehör*.

Så varför inte testa en lite grönare och lite mer klimatsmart vegoburgare nästa gång!


Vegetarisk mozzarella- och bönburgare med tillbehör = 0,6 kg CO2e per portion 

Ingredienser 2 portioner

  • 1 förpackning (380 g) svarta bönor
  • 50 g riven mozzarella
  • 1 ägg
  • ¾ dl ströbröd
  • ½ msk spiskummin
  • ½ tsk salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Häll av och skölj bönorna. Lägg i en bunke och mosa grovt.
  2. Blanda med riven mozzarella, ägg, ströbröd, spiskummin, salt och rikligt med nymald svartpeppar. Låt stå minst 5 minuter.
  3. Forma bönsmeten till två burgare.
  4. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och stek de vegetariska hamburgarna ca 3 min per sida, tills de fått fin färg.

Servera gärna vegoburgaren i hamburgerbröd med klyftpotatis, en god dressing och mycket grönsaker!

Om du vill göra egna bröd, hittar du recept på hemmagjorda smarriga hamburgerbröd här.

För oss i Linas Matkasse är också näringsberäkning en viktig aspekt när vi sammanställer måltider. Därför är det också intressant att dessa två burgare är likvärdiga i energisammansättning (kcal) per portion. Fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater är ungefär detsamma.


*När vi klimatberäknat dessa rätter, har vi tagit utgångspunkt i en dressing baserad på matyoghurt, senap, ketchup, salt och peppar. Per portion ingår också 187,5 g potatis, 1 st tomat, ¼ st rödlök och 30 g sallad. Skillnaden i klimatavtrycket sitter alltså endast i själva burgaren. Värt att tänka på. 

Se alla våra klimatberäknade rätter här