Hamburgerbröd

Även hamburgerbrödet har såklart en viktig del i en god hamburgare. Testa gärna vårt recept på ljust och saftigt hamburgerbröd. Perfekt att baka tillsammans med barnen en ledig sommardag.

Eget Hamburgerbröd

Tid ca 2 timmar

Ingredienser ca 6 st

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 5 ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Gör så här

  • Värm ugnen till 225 °C vanlig, eller 200 °C varmluft.
  • Smula jäst i en rymlig bunke. Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölk och värm till 37 °C.
  • Tillsätt degvätskan i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och nästan allt vetemjöl (spara ca 1 dl utbakning). Knåda degen ca 10 min.
  • Pudra lite vetemjöl över degen och låt jäsa under bakduk ca 40 min, till dubbel storlek.
  • Ta upp degen på arbetsbänken och knåda degen lätt. Dela i 6 jämnstora delar och rulla till bollar.
  • Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna något. Jäs ca 30 min under bakduk, till nästan dubbel storlek
  • Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, tills bröden fått gyllene färg.
  • Efter gräddningen har du nu förhoppningsvis det bästa hamburgerbrödet du någonsin smakat!

    Trevlig måltid!