Tzatziki – enkelt recept på grekisk favorit

Vill du ge maten en grekisk twist?! Imponera på gästerna med hemmagjord tzatziki. Tzatziki är ett uppfriskande tillbehör som du gör på nolltid. Vi visar dig hur!

Tzatziki – Greklands favoritdipp

Tzatziki är en älskad klassiker från det grekiska köket. Det är ett mångsidigt tillbehör som passar till allt som du lägger på grillen. I Grekland serveras den ofta som aptitretare till en bit bröd – eller som en av många rätter i en mezebuffé. Den serveras också till klassiska rätter som souvlaki, gyros eller bifteki. Tzatziki ska serveras väl kyld vilket gör den till ett svalkande komplement till kryddstarka rätter. Komlettera gärna med en grekisk sallad för en komplett grekisk måltid.

Souvlaki – grillade fläskkarréspett med tzatziki och citron.
Souvlaki – grillade fläskkarréspett med tzatziki och citron.
Visste du att?!
Just nu har vi 5 grekiska rätter på menyn! Du får bland annat laga en riktig klassiker: souvlaki med tzatziki och citron.

Vad innehåller tzatziki?

Tzatziki är en blandning av yoghurt, gurka, vitlök, olivolja, peppar och salt. I Grekland är det vanligt att toppa tzatzikin med några stänk olivolja. Olivoljan ger tzatzikin lenare textur och rundare smak.

Det är lätt att anpassa tzatziki efter personliga smakpreferenser. Tillsätt till exempel citronsaft för extra syra eller örter för mer aromatisk smak. Mynta ger tzatzikin en friskare karaktär och kompletterar vitlöken perfekt. Du kan också smaka upp tzatzikin med färsk dill om du vill ge den en nordisk touch. Prova dig fram och använd örter som du själv tycker om. Toppa med kalamataoliver och låt smaken av Grekland ta dig med till Medelhavets solkyssta kust!

Recept på klassisk tzatziki

Det är lika enkelt att göra tzatziki som det är gott att äta den. Det här receptet ger en klassisk tzatziki som du rör ihop på bara några minuter. Låt tzatzikin vila i kylen i minst 30 minuter före servering. Då går smakerna ihop och tzatzikin får en rikare smakprofil.

Ingredienser:

1 dl grekisk yoghurt
1 st gurka
0,5 vitlöksklyfta
Peppar
Salt

Så här gör du:

  1. Skala och pressa vitlöken.
  2. Skölj och riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur gurkan och lägg i en skål.
  3. Blanda med vitlök, yoghurt, salt och nymalen svartpeppar.

Servera din tzatziki till grillade grönsaker eller som svalkande tillbehör till kryddiga rätter. Tzatzikin är också perfekt som dipp eller som en av många smårätter på en härlig sommarbuffé. Smaklig måltid!

Kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och tomatsallad.
Kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och tomatsallad.
Kan du inte få nog av Grekland?
Just nu gästspelar 5 grekiska rätter på menyn! Du får bland annat laga kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och en fräsch tomatsallad.