Grekisk sallad på enkelt sätt – recept och tips

Inget smakar sommar som en grekisk sallad! Den är krispig, fräsch och smakrik – och ett perfekt komplement till allt som du lägger på grillen. I den här guiden får du tips på hur du gör en grekisk sallad på ett enkelt sätt. Njut den som smakrikt tillbehör, lättare lunch eller uppfriskande förrätt.

För en komplett grekisk måltid, kombinera din grekiska sallad med traditionella grekiska huvudrätter som souvlaki, keftedes och bifteki. Komplettera med tzatziki och du har en härlig matupplevelse med smak av Grekland – perfekt för sommarens middagar och familjefester.

Bifteki med grekisk sallad, fetaost, oliver och rostad paprikacrème
Bifteki med grekisk sallad, fetaost, oliver och rostad paprikacrème.
Visste du att?!
Just nu har vi grekiska veckor på Linas Matkasse! Bland annat kan du klicka hem en grekisk variant av pannbiff: bifteki med grekisk sallad, fetaost, oliver och rostad paprikacrème.

Varför är grekisk sallad så populär?

Grekisk sallad är en klassisk rätt som fångar essensen av det grekiska köket med sina fräscha smaker. Salladen är en självklar del i många grekiska måltider tack vare sin friska och smakrika karaktär. Den är perfekt både som huvudrätt och lättare tillbehör. I Grekland äter man den också som en av många smårätter i en mezebuffé.

Grekisk sallad med tomat, lök och gröna blad.
Grekisk sallad med tomat, lök och gröna blad.

Vad innehåller grekisk sallad?

En traditionell grekisk sallad består av tomater, gurka, rödlök, oliver och fetaost. Som topping har man ofta en enkel dressing av olivolja, oregano och en nypa salt. Dressingen är avsiktligt enkel för att lyfta fram de naturliga smakerna i de färska ingredienserna. Torkad oregano fullbordar rätten med sina aromatiska, jordiga toner som är så typisk för grekiska rätter. 

I vissa regioner innehåller en grekisk sallad även grön paprika eller kapris. Ingredienserna speglar variationerna i det grekiska köket – ofta ett resultat av lokala matlagningstraditioner och tillgång på lokala råvaror.

Kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och tomatsallad.
Kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och tomatsallad.
Kan du inte få nog av Grekland?
Just nu gästspelar 5 grekiska rätter på menyn! Du får bland annat laga kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och en fräsch tomatsallad.

Enkelt recept på grekisk sallad

Det tar bara några minuter att förbereda en grekisk sallad. I det här receptet har vi tillsatt färskpressad citron för att ge en frisk syrlighet. Du kan byta ut citronen mot röd- eller vitvinsvinäger om du vill. Eller hoppa över syran helt och njut salladen med kryddor och en riktigt god olivolja.

Ingredienser:

1 gurka
2 tomater
1 rödlök
100 g fetaost
Kalamataoliver
Olivolja
Färskpressad citron
Bladpersilja
Oregano
Salt
Peppar

Gör så här:

  1. Skölj gurka och tomat. Skär gurkan i tärningar och tomaten i tunna klyfor.
  2. Skala och skiva rödlöken tunt.
  3. Lägg allt i en salladsskål och tillsätt persilja och fetaost.
  4. Ringla över olivolja och pressa över lite citronsaft.
  5. Tillsätt oregano och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Toppa med kalamataoliver.

Servera grekisk sallad som ett fräscht tillbehör till grillat kött eller fisk. Salladen är också perfekt som lättare lunch tillsammans med en bit bröd – eller servera som del av en buffé på sommarens fester. Smaklig måltid!

Fem grekiska rätter på menyn i Linas Matkasse.
Fem grekiska rätter på menyn i Linas Matkasse.
Kan du inte få nog av Grekland?
Just nu gästspelar 5 grekiska rätter på menyn! Du får bland annat laga kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och en fräsch tomatsallad.