Den härliga svartkålen

Så här dags på året finns det en uppsjö av fina och härliga råvaror som hittar in i butikshyllan och förgyller vardagen med sin fina färger och goda smaker. Den här veckan har vi plockat ut en av dessa för skärskådning – den förträffliga svartkålen.

Sugen på en fräsch och grön vintersallad? Eller lutar det mer åt en matig rotfruktssoppa eller kanske snarare en smarrig pasta? Oavsett vad du är sugen på för stunden funkar det utmärkt att addera lite svartkål såhär års, den har nämligen en given plats på en grön, säsongsanpassad vintertallrik. Inte nog med att den är god, den är även majestätisk med sina avlånga, matta blad. Följ med på en tipsresa som för in svartkålen i ditt kök
i vinter.

Först och främst ska nämnas att svarkålen är särskilt populär i det italienska köket, men den börjar även bli allt mer populär även här i Sverige. Svartkålen är en korsning av grönkål och savoykål men är något mer grönblå i färgen i jämförelse med sina släktingar. Till smaken är den något bitter med inslag av jordiga toner, den är dock något saftigare och mjukare än grönkålen. Rå har den en ganska intensiv pepprig smak, vilken försvinner något vid upphettning. Svartkålens jordiga karaktär lättas med fördel upp med hjälp av lite citron. Men den passar också fint med exempelvis parmesanost, vitlök och nötter.

Tips på användning

Svartkål gör sig, som tidigare nämn, fint i det mesta. Om du är ute efter en sallad på vintergrönt funkar den toppen tillsammans med exempelvis potatis och diverse säsongsbetor. Skiva svartkål tunt och ha ner i salladen för lite extra tuggmotstånd och pepprighet. Vill du ha svartkålen något mjukare funkar det toppen att krama den tillsammans med en vinaigrette på lite sötstark senap, honung, vitvinsvinäger och olivolja.

Ett annat tips är att repa, strimla och fräsa kålen med lök och vitlök i en panna. Passar utmärkt som tillbehör, eller varför inte vända ner den i pastan? Toppa med saft och skal från citron, en mild mozzarella och rostade pinjenötter. Supergott!

Står en varm och härlig rotfrukts- soppa på menyn? Gör den extra matig och färggrann genom att strimla ner några svartkålsblad mot slutet av koktiden.

Svartkål som snacks

Vill du byta ut fredagschipsen och testa något nytt? Då behöver du inte blicka längre än till närmsta svartkål. Repa kålen från stammen och strimla i mindre bitar. Krama in lite olivolja och salt. Rosta i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter, tills de är krispiga. Passa noga så att de inte bränner – de är klara när de är mörkgröna och lätta.