Två tallrikar med vegetarisk julmat och en burk med vegetarisk senapssill

Vegetarisk julmat – 3 recept för ett grönare julbord

I tre vegetariska recept presenterar vi klassiska julsmaker – men på ett nytt och grönare sätt. Recepten är anpassade för 2 personer och passar perfekt när du vill bjuda på smakrik och vegetarisk julmat.

Julskinkan regerar på det svenska julbordet. Köttbullar och prinskorv likaså. Bara ett fåtal rätter kan klassas som vegetariska och det vill vi ändra på. Inte genom att ta bort eller ersätta några rätter, utan genom att lägga till. Klassiska smaker, men på ett nytt och grönare sätt. Därför har vi tagit fram 3 vegetariska recept som tillför mer grönt på julbordet.

Inspirationen kommer från de klassiska julsmakerna senap, saffran, ingefära och kanel. Och självklart passar de alla gäster vid julbordet, inte bara dig som är vegetarian. Eller vad sägs om rostad butternutpumpa med brynt smör och hasselnötter? Eller en krämig julsallad med saffran, tranbär och rostade valnötter?! Vi bjuder även på en vegetarisk variant på senapssill som är oväntat lik originalet – trots att sillen består av inlagd aubergine.

Smaklig spis!

TIPS! Vill du hellre servera rätterna som middag? Komplettera med ett hembakat bröd och en god ost. Sillen är bäst med potatis – och en knäckemacka för härligt crunch.

Visste du att?
Nu är vårt populära julbord tillbaka för sjätte året i rad! I julkassen ingår 15 rätter varav 5 passar dig som är lakto-ovo-vegetarian.
Beställ julbordet här!


*****

Rostad butternutpumpa med brynt smör och hasselnötter

Tallrik med bitar av rostad butternutpumpa och belugalinser
Vegetarisk julmat när den är som bäst – butternutpumpa med belugalinser och brynt smör.

Butternutpumpa passar perfekt med julens kryddiga smaker tack vare sitt söta och smakrika fruktkött. Vi rostar pumpan i ugnen och serverar med belugalinser som vi smaksätter med kanel, ingefära och timjan. Rätten toppas med hackade hasselnötter och rikligt med brynt smör. Det här är en varm och mättande buffésallad som blir en ny favorit på julbordet!

Ingredienser:

Juldressade belugalinser
125 g belugalinser
1 gul lök
1 klyfta vitlök
5 g timjan
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen kanel
1 grönsaksbuljongtärning
Olivolja
1 msk smör

Rostad butternutpumpa
1 st butternutpumpa
Olivolja
1 krm salt

Brynt smör
25 g smör

Topping
40 g hasselnötter
5 g timjan

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig)
  2. Juldressade belugalinser: Koka belugalinser i grönsaksbuljong, enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Rostad butternutpumpa: Skala och kärna ur butternutpumpa. Skär i tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och strö på salt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills pumpan blivit mjuk.
  4. Juldressade belugalinser: Finhacka gul lök och vitlök. Repa av bladen från timjanstjälkarna.
  5. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek lök, vitlök och timjan ca 2 min. Tillsätt smör, malen ingefära och malen kanel. Rör ner avhällda belugalinser och stek ca 2 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  6. Brynt smör: Hetta upp smör i en liten kastrull. När smöret ”tystnar” börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg och doftar nötigt är det klart.
  7. Grovhacka hasselnötter. Plocka timjan i mindre kvistar.
  8. Lägg rostad pumpa på ett fat och fördela juldressade belugalinser över. Toppa med hasselnötter, timjan och brynt smör.

Vårt hjärta klappar för det vegetariska köket. Sedan starten 2008 har vårt menyteam skapat över 15 000 recept – varav en tredjedel vegetariska.
Upptäck våra vegorätter!

*****

Vegetarisk sill – inlagd aubergine i krämig senapssås

En glasburk fylld med vegetarisk senapssill med gräslök på toppen
Smakrik, fyllig och en flirt med julens traditionella smaker. Så vill vi att vegetarisk julmat ska vara.

Vår vegetariska sill är en variant på en klassisk senapssill. I stället för sill använder vi matiga bitar av aubergine som får dra i en 1-2-3-lag över natten. Auberginen blandas med en krämig senapssås som gör rätten komplett. Det här är en vegetarisk julbordsrätt som är oväntat lik originalet – i både smak, doft och textur. Rätten är lätt att laga och ett bra alternativ när du vill servera det bästa från det vegetariska julköket.

Ingredienser:

Auberginesill
1 aubergine
1 tsk salt

Ättikslag
1 st lagerblad
1 msk senapsfrön
1 dl socker
1 dl vatten
½ dl ättiksprit (12%)

Senapssås
20 g gräslök
2 msk dijonsenap
1 dl crème fraiche
2 msk senap
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

  1. Auberginesill: Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö över salt. Ställ något tungt ovanpå och låt stå ca 10 min.
  2. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Skär aubergineskivorna i lagom stora "sillbitar" och koka dem mjuka ca 8 min. Häll av och låt svalna i ett durkslag. Lägg över auberginen i en glasburk.
  3. Ättikslag: Koka upp socker, vatten, ättikssprit, lagerblad och senapsfrön, rör om tills sockret löst sig. Låt lagen svalna och häll den sedan över auberginen. Låt stå kallt över natten.
  4. Senapssås: Strimla gräslök fint. Blanda dijonsenap, valfri senap (gärna sötstark), olivolja, flytande honung och vitvinsvinäger i en bunke. Vänd ner crème fraiche och gräslök. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  5. Häll av ättikslagen och blanda auberginesill med senapssås.


Visste du att?!
Vår mest populära vegorätt är en risotto med soltorkad tomat och salviastekt portabello. Därefter kommer en krämig saffranspasta och en tomatsoppa med pizzasnurror. Vilken vegorätt väljer du?!
Upptäck våra vegorätter här!

*****

Krämig julsallad med saffran, tranbär och rostade valnötter

Tallrik med en krämig waldorfsallad med saffransdressing

Vår krämiga julsallad består av krispig rödkål, syrligt äpple och aromatisk stjälkselleri. Inspirationen kommer från en klassisk waldorfsallad och rätten får sin krämiga karaktär av en saffransdressing med yoghurtbas. Vi toppar salladen med rostade valnötter och hela, torkade tranbär. Det här är en frisk och krispig sallad som passar perfekt på julbordet tack vare nötter, saffran och torkad frukt.

Ingredienser:

Sallad
250 g rödkål
1 rödlök
1 grönt äpple
100 g selleristicks
30 g valnötter
40 g torkade tranbär

Saffransdressing
1 förp saffran
1 dl matyoghurt
½ dl majonnäs
1 msk senap
½ tsk socker
2 krm salt
1 tsk vitvinsvinäger
Svartpeppar

Gör så här:

  1. Sallad: Strimla rödkål och rödlök tunt, gärna med en mandolin. Skiva grönt äpple ochselleristicks tunt. Lägg allt i en salladsskål.
  2. Rosta valnötter i en torr och het stekpanna tills de är gyllene. Hacka grovt.
  3. Saffransdressing: Mortla saffran med socker och salt. Blanda matyoghurt, majonnäs, senap, vitvinsvinäger och saffransblandningen i en bunke. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  4. Blanda saffransdressing med salladen. Toppa medrostade valnötter och torkade tranbär.

Smaklig spis!

Visste du att?!
Vi tycker om att tänka grönt. Därför är en fjärdedel av våra recept är vegetariska. Det är också därför som du kan välja på ett tjugotal vegetariska rätter – varje vecka. Vilken vegorätt väljer du?!

Upptäck våra vegorätter!