Vietnamesiska summer rolls

Sugen på ett fräscht och knaprigt tilltugg? Här bjuder vi på ett recept på smarriga vietnamesiska summer rolls som funkar fint både till vardags och helg. I det här receptet kan du välja att antingen använda räkor eller tofu. Toppengott att doppa i en god jordnötsdipp.


Summer rolls (4 port)

risnudlar 180 g
rispapper 12 st
räkor eller tofu skuren i stavar 100 g
morot 1 st
rättika 1/2 st
gurka 1/2 st
rödkål 100 g
mynta 1 knippe
gemsalladshuvud 1 st

Gör så här

Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Plocka blad från myntan och salladen. Skär de övriga grönsakerna i ca 10 cm långa strimlor. Förbered en tallrik med ljummet vatten. Doppa rispapper i vattnet några sekunder tills det börjar mjukna. Lägg pappret på en tallrik eller en skärbräda och börja med att lägga ett salladsblad i botten. Fortsätt med risnudlarna och därefter resten av grönsakerna samt räkor eller tofu. Salladsbladen håller nudlarna på plats och underlättar rullandet.

Jordnötsdipp

jordnötssmör 1/2 dl
japansk soja 2 msk
risvinäger 2 msk
sriracha 1 msk

Blanda alla ingredienser, späd med lite vatten om dippen blir för tjock.

Nuoc cham

6 msk vatten ⁠
1,5 msk socker ⁠
4 msk limejuice ⁠
1 msk fisksås ⁠
1-2 röd chili, finhackad ⁠
1 vitlöksklyfta, finhackad ⁠⁠

Gör så här:
⁠Blanda alla ingredienser och låt stå några timmar så att sockret smälter och smakerna utvecklas.⁠