Picknicktips

Det är inte mycket som går upp mot en härlig picknick i solen en ljuvlig sommardag. Det är ett väldigt trevligt sätt att passa på att såväl umgås i gott sällskap som att få komma iväg ut i skog och natur. Här har vi samlat några handfasta tips för dig som snabbt vill kunna fylla picknickkorgen med några riktiga favoriter.

Morgonen gryr, solen letar sig igenom gardinspringorna och bildar mönster på golvet. Termometern visar uppåt 20 plusgrader och molnen lyser med sin stolta frånvaro. En perfekt dag för en picknick på närmsta gröna fläck helt enkelt. Picknick-korgen tas fram, filten rullas ihop och besticken läggs omsorgsfullt ner i botten. Men vad ska med i matväg? Här ger vi er de bästa picknicktipsen vi har!

Enkel Picknick - Salladsvarianten


En smidig variant är att ha med sig sallad i burk. Det kanske inte låter superkul, men att ingredienserna ligger lager på lager gör att den både är funktionell och vacker i en genomskinlig burk. Det som gör den här extra fiffig är att alla snabbt och enkelt kan göra sin helt egna variant till en unik favoritmix. För att bara nämna några exempel är det trevligt med lite grönska i form av bladspenat eller mâchesallad, addera färg med lite mango, jordgubb och/eller hallon. Ha i lite fetaost för sältan och valnötter för att få lite crunch. Ett tips är att hälla en vinägrettdressing i botten, vänd sedan på burken innan du ska äta så fördelas dressingen fint mellan grönsakerna.


Vatten som dryck och kylförvaring


Det är inte mycket som släcker törsten som ett iskallt glas vatten en het sommardag. När det väl barkar för att plocka med picknickkorgen kan det vara bra att i förväg ha lagt en halvfylld flaska vatten i frysen. Plocka fram den precis innan ni ska gå och fyll resterande delen med vatten. Isen kommer så småningom att börja tina och då har du en minst sagt svalkande törstsläckande dryck, inte nog med det funkar den utmärkt som kylklampar för det som kan tänkas kylas i under picknicken.


Lyxig Picknick - Brödfläta och smoothie


Ett väldigt enkelt och bra picknick tips är den smarriga brödflätan med pesto. I det här fallet slipper du tänka på pålägg och annat som kan vara meckigt att knåpa ihop, peston gör sitt! Bred ut pesto på utkavlad deg, rulla ihop den, skär på längden och tvinna till en vacker fläta. Väl ute i naturen är den smidig i det att det bara är att bryta av brödet och äta som den är!

Smoothie är onekligen en sommarfavorit och funkar hur bra som helst att hälla ner i en termos och ta med i picknick-korgen. Det fina med smoothie är att variationsmöjligheterna är oändliga, det är bara att följa smaklökarna och mixa efter egna preferenser. Men vad sägs om en avokadosmoothie med spenat och ingefära eller en päronsmoothie med vanilj och kardemumma? Så gott! Ett tips är att kyla ner termosen i förväg så att drycken håller sig svalkande kall längre.


Mums med Matmuffins


Är du sugen på nånting matigare men ändå vill behålla picknick-känslan? Ja då kan matmuffins vara ett bra tips! Utöver att de är goda och lätta att plocka med sig på utflykt är det även ett ypperligt tillfälle att rensa kylskåpet på slattar. Du kan nämligen fylla muffinsen med i princip vad som helst. Så passa på att plocka fram den sista parmesanosten, låt den öppnade burken med soltorkade tomater äntligen komma till användning och plocka de sista bladen från de trötta, vissna örterna som står vid fönsterblecket. Recept på Linas matmuffins med chèvre och rosmarin finns att hitta på Linas Matkasse-bloggen.


En bra picknick med en klassisk smörgås


Avslutningsvis har vi en riktig klassiker: äggsmörgås. En enkel men ack så god äggmacka gör sig strålande till picknick. Det räcker egentligen med ett stekt ägg på valfri macka men om man vill twista till smörgåsen med lite extra pålägg kan man exempelvis addera tabasco för lite hetta och sen lite rostad lök för att få till krispigheten.