Så fick småbarnspappan mer tid med barnen

Svårt att få ihop vardagspusslet? Då är du inte ensam. Kristian Tronsson, 41, är en av många som i vanliga fall skulle behöva kämpa för att få ihop tiden som krävs för att få tid att umgås med sina tre barn. Men familjen har lyckats parera dessa vardagshinder med hjälp av Linas Matkasse.

– Linas Matkasse har blivit allt mer oumbärligt, säger Kristian.

I Mälarhöjden strax utanför Stockholm bor Kristian med sina tre barn: John (4), Leon (7), och Jack (9), som han har varannan vecka. Familjen Tronsson är en aktiv familj där fotbollsträningar och matcher dominerar vardagsschemat och där friluftsliv ute i skog och mark är ett viktigt inslag på den lediga tiden. För att hinna med allting i kombination med jobb och andra vardagsbestyr behövde Kristian hitta en lösning för att undvara mer tid i vardagen – vilket han hittat genom att få hem goda och varierade middagar direkt hem till dörren.

Till vardags kretsar mycket kring fotboll för Kristian och hans söner Leon och Jack.

Nyckeln till variation och mer tid i vardagen

Det hela började för ungefär 10 år sedan då Kristian och hans dåvarande fru testade Linas Matkasse. Detta var innan de fick barn och bildade familj, men redan då var tid en bristvara i vardagen.

– Det känns som att vi alltid har haft Linas Matkasse. Och skälen till att vi skaffade det är i mångt och mycket desamma som idag, säger Kristian och fortsätter:

– Jag kände att vi fastnande i en ganska snäv matlagning där vi lagade 4-5 maträtter om och om igen, efter ett tag är inte det så roligt längre.

Det var variationen i kombination med tidssparandet de var ute efter.

– Om man ska laga varierad och god mat krävs det planering, man skulle i princip behöva lägga en halv dag på det. Det tycker jag är för mycket av ens lediga tid.

Se våra middagar

Matlagningsintresset tog fart

Inte nog med att paret fick mer variation i vardagsmatlagningen och mer tid över till annat, Linas Matkasse gödde även Kristians matlagningsintresse. Han har länge varit intresserad av mat, vilket hans pappas goda matlagning låg till grund för. Men i köket hade han inget självförtroende.

– Jag visste inte hur jag skulle angripa matlagningen. Visst, det finns kokböcker att ta till men de har ofta långa och komplicerade recept, Linas matkasse har enkla recept. Man kan få till något väldigt gott väldigt enkelt. Jag lärde mig nya tekniker och nya sätt att jobba på, det väckte ett större intresse.

Han skaffade sig dessutom flera nya middagsfavoriter, bland annat vietnamesiska kalkonfärsjärpar som blev ett stående inslag under flera år på middagsbjudningarna i Mälarhöjden.

Matkassen har blivit allt mer oumbärlig

Med tiden utökades familjen med inte ett, inte två utan sammanlagt tre barn. Det innebar för familjen att det inte blev mer av den lediga tiden, snarare minskade den i snabb takt. Varken Kristian eller hans exfru hade jobb där det var möjligt att gå ner i tid vilket gjorde att tiden med barnen blev knapp, tid de inte ville lägga på att storhandla.

– Tiden har blivit allt mindre med åren och Linas Matkasse har blivit alltmer oumbärlig. Vi har kunnat lägga mer tid på våra barn. Så enkelt är det ju. Istället för att storhandla kan man gå ut och spela fotboll, träna på att cykla och andra liknande aktiviteter.

Det är inte bara Kristian som har utvecklat ett intresse för mat med hjälp av Linas Matkasse. Även barnen har, i varierad grad, visat intresse för matlagning.

– Den minsta tycker det är jättekul att packa upp lådan och stoppa in varorna i kylen, det är liksom hans grej. Han blir förbannad om jag gör det, säger Kristian och skrattar åt minnesbilderna som dyker upp i huvudet.

Det är inte bara det som ställs in i kylen som roar, utan även det som ställs fram på bordet som, enligt Kristian, vidgat barnens vyer.

– Så länge barnen har funnits har vi haft Linas Matkasse och varierad mat på bordet. Jag tror på allvar att mina barn har blivit mindre kräsna än andra barn tack vare det, säger han och fortsätter:

– Utan matkassen hade barnen fått sämre mat. Jag hade blivit mer stressad över vad vi skulle äta och jag hade fått dåligt samvete över att gå runt på fyra rätter hela tiden och känna att “jag borde kunna bättre” liksom. Så hade det sett ut, det är jag säker på.

Läs också: Diestisten: Så får du famlijen att äta mer varierat

John tycker det är spännande att se vad som kommer i veckans matkasse.

Matrester – ett minne blott

När det väl vankas middag samlas familjen vid matbordet och umgås över en bit mat. För Kristian är det viktigt, inte bara att äta bra och varierat, utan även veta vad det är man äter.

– Det är en väldigt mysig stund att sitta ner och äta tillsammans. Och vi brukar faktiskt prata om maten och vart den kommer från samt vad det är vi äter, jag tycker att det är viktigt, säger Kristian och påpekar en annan fördel med att få hem planerade middagsrecept:

– En sak som för mig är väldigt viktig och som jag ofta pratar med barnen om är att alla råvaror går åt, det blir inget matsvinn. Det blir ingen gammal och tråkig isbergssallad liggandes i kylen. Det är en väldigt viktig aspekt att lyfta fram tycker jag, inte bara av hygienskäl utan även av klimatskäl.

Så funkar Linas Matkasse