Dietisten: Så får du familjen att äta mer varierat

Räcker inte tiden till för att planera för en god och varierad matlagning? För många barnfamiljer är det svårt att få ihop vardagspusslet med allt vad det innebär och samtidigt erbjuda barnen varierad och god mat. Vi har frågat Caroline Lutz, leg dietist och chef över menyteamet på Linas Matkasse, om enkla tips för att få kreativiteten att flöda i köket.

Tvätten ska in i tvättmaskinen, disken ska diskas, löprundan ska springas och barnen ska underhållas. Sen var det det där med maten också – den ska lagas. Vardagen är full av små måsten vi gärna vill trycka in på dygnets alldeles för snabba och få timmar. Det är lätt att effektivisera vissa moment får att hinna med allt, vilket inte minst gäller middagen. Att planera och handla mat tar tid, det är det svårt att komma runt vilket gör att det är lätt att upprepa middagsrepertoaren. Men för den som vill äta mer varierat i vardagen och samtidigt få med sig barnen på tåget finns det genvägar; bland annat genom små knep och knåp att ta till i köket eller helt enkelt låta någon annan handla, planera och leverera en matkasse med goda och varierade middagar direkt till din dörr. 

Vi har pratat med Caroline Lutz, leg dietist och chef över menyteamet på Linas Matkasse, om olika tips att ta till i vardagen för att få barnen att äta mer varierat och mer grönt.

1. Ta hjälp av barnen i köket

Försök ta hjälp av barnen i köket. Ju mer involverade de är desto mer troligt är det att de kommer att gilla maten.

– Det blir mycket trevligare om man involverar hela familjen i matlagningen och låter man barnen vara med och laga ser de vad måltiden innehåller. Det blir mindre "läskigt" och de blir mer benägna att ta till sig maten, säger Caroline.

Vidare är det en fördel att, om det finns tid, faktiskt låta middagsstunden ta tid. Att sitta och umgås. Sitter man kvar ett tag vid matbordet och äter är det större chans att kräsna barn faktiskt plockar nåt att äta under tiden. Gör gärna olika skålar med plockmat som är enkla att äta som de är.

2. Använd smakbryggor

Inget barn är den andra lik. Så även när det kommer till vad de gillar för mat. Här kan man ta till ett smart knep för att få barnen att våga testa på nya rätter som faller just dem på läppen.

– Gillar barnen pesto, ja då kan du ha pesto på fisken. Gillar barnen tacos kan du göra en soppa med tacosmak. Använd bekanta smaker i nya rätter för att skapa en smakbrygga – ett bra sätt att introducera ny mat, säger Caroline.

Du kan även applicera tacomodellen på olika maträtter, det vill säga att du delar upp alla råvaror och ingredienser i olika skålar. Då får barnen plocka det de vill ha.


3. Skoja till det med grönsakerna

För att återkoppla lite till punkt 1 är det ett tips att ställa fram små skålar med grönsaker på matbordet innan maten är klar. Om barnen är hungriga kan de då knapra på några gröna godsaker innan maten är klar. För att göra det lite roligare, både för den som lagar mat och för barnen kan man använda fantasin när man skär sina grönsaker.

– Skär morötterna i slantar och kalla dem guldmynt och cocktailtomaterna kan få vara små kanonkulor. Eller varför inte hyvla gurka på längden och kalla dem gurkrutschkana. Här finns det många olika varianter och möjligheten att göra matlagningen rolig är oändlig.

Om man vill gå åt det andra hållet, dvs hålla grönsakerna lite i skymundan kan man alltid “gömma” grönsakerna i rätten. Exempelvis kan du riva morötter i pannkaksmeten eller köttfärssåsen.

Läs också: Så fick småbarnspappan mer tid med barnen

Matnyttig genväg

Att få till variation i matlagningen som passar hela familjen kräver oundvikligen sin planering. Men alla kanske inte har inspiration eller tid för att planera och storhandla inför veckans middagar och när man väl står vi spisen är det för sent. Men det finns en lösning som frigör tid i vardagen och samtidigt erbjuder ett brett utbud av varierade middagar för hela familjen.

– Med Linas Matkasse är det faktiskt vi som sköter planeringen åt dig, näringsberäknar maten och levererar den direkt hem till din dörr, säger Caroline Lutz och fortsätter:

– Vi har ett brett utbud utifrån de önskemål man kan tänkas ha. Vi har bland annat enkla och lättlagade rätter för den som vill lösa vardagspusslet, klassiskt och inspirerande för den som vill upptäcka nya smaker och vegetariskt för den som vill äta mer grönt.

Om Linas Matkasse

På Linas Matkasse arbetar erfarna och utbildade kockar och dietister med att noggrant planera varje måltid för minimalt matsvinn, näringsberäknar samtliga recept utifrån de nordiska näringsrekommendationerna samt ser till att det är variation mellan recepten. Dessutom får du det hemlevererat direkt till dörren. Om du vill kan du välja mellan färdigkomponerade veckomenyer eller skräddarsy din egen matkasse och välja bland över 40 olika rätter – varje vecka.

När du skräddarsyr din matkasse kan du även bland annat välja kategorier som exempelvis barnfavorit, laktosfritt, snabblagat. Dessutom har vi spännande kocksamarbeten för dig som vill laga smakrika maträtter från några av våra mest älskade och uppskattade kockar.