Lunch till Kenyas skolbarn

Plate for Plate är vårt biståndsprojekt där vi tillsammans med våra kunder serverar lunch till skolbarn i Kenya. Barn som tidigare ibland svimmade av näringsbrist, får nu helt andra möjligheter att leka och lära för livet.

I Kenya lever 40 procent av landets invånare i fattigdom, och många familjer är bönder som är beroende av regn. När regnen slår fel och grödorna dör, blir det oerhört tufft för dessa människor. Under perioder kan man bara erbjuda sina barn ett litet mål mat om dagen. Ofta blir det middag på kvällen. De allra flesta barn går i skolan, men då de inte får varken frukost eller lunch, är det svårt för barnen att orka hänga med på lektionerna. Lärarna har fått vänja sig vid att elever somnar och ibland till och med svimmar under lektionstid eftersom de inte fått någon mat sedan kvällen innan.

Linas Matkasse har under flera år bedrivit hjälpverksamhet i Kenya genom att stötta fattiga familjer med matkassar. Vid ett besök i Kenya följde vi med dessa familjers barn till skolan och mötte där hundratals barn i behov av mat. Vi bestämde oss då för att starta ett skollunchprojekt. Kenyas framtid hänger på dessa barn och deras möjligheter. Och för att de ska ha en chans att klara skolan och sedan kunna utbilda sig vidare måste de få mat.

Tät kontakt och personal på plats

Sedan 2017 är det drygt 10 000 barn som får skollunch tack vare Linas Matkasse och våra kunder. Och projektet fungerar. Det kan Niklas Aronsson, tidigare VD för Linas Matkasse, och fortfarande huvudansvarig för Plate for Plate intyga. Niklas har sin bakgrund inom biståndsbranschen, och redan då Linas Matkasse började skänka pengar till hjälpverksamhet, var han fast besluten att hålla tät kontakt med biståndspartnern International Aid Services (IAS) som bedriver arbetet på plats. Varje månad tar Niklas del av rapporter om projektet, och Skype-samtalen med Kenya är många.
– Dels vill vi försäkra oss om att våra och kundernas pengar verkligen används rätt, berättar Niklas. Men vi vill också hålla oss uppdaterade om vad som händer på skolorna eftersom det ger en sådan energi in i vår svenska verksamhet. Att ständigt bli påminda om att vårt företag gör skillnad i en annan del av världen.

Med jämna mellanrum brukar Niklas eller någon annan representant från Linas Matkasse även besöka projektet.
– Varje gång vi kommer till en skola överöses vi av bevis för att det vi gör förändrar de här barnens liv. Lärare berättar om barn som tidigare var undernärda, men som nu orkar leka på rasterna och som höjer sina betyg.

Image alt text

Men det är inte besöken från Sverige som får Plate for Plate att rulla. Viktigast är förstås de fältassistenter som IAS anställt på plats i Tharaka. Fyra personer delar på ansvaret för de 37 skolor som ingår i Plate for Plate. Varje måndag möts de i det lilla rosa huset som blivit deras kontor. De går igenom veckans aktiviteter och bestämmer vilka skolor som behöver besökas.
– Vi gör stickprovskontroller, där vi kontrollerar att lunchutdelningen sker som den ska. Vi checkar också av de listor som skolorna för över hur mycket mat som delas ut och hur mycket som finns i förråden, säger Susan Kiambi som är projektledare på plats i Kenya.

En gång i månaden körs säckar med torkad majs, bönor och ris ut till skolorna, och även vid leveranserna brukar IAS fältassistenter närvara.
– Vi vill försäkra oss om att maten håller god kvalitet och att inget är mögligt i säckarna.

I ett fattigt land som Kenya, där korruptionen är utbredd, är det extra viktigt att hitta personal som man har förtroende för.
– Vi anställer helst personer som har anknytning till platsen där projekten bedrivs. På så sätt har man en känsla för bygden och människorna där, säger Susan Kiambi.

Så här funkar Plate for Plate

Som kund hos Linas Matkasse har du möjlighet att vara med och stötta projektet genom att SMS:a ”PLATE” till 0731-295 955. Då kommer du att skänka 2 kronor extra per portion du köper av oss nästa gång du betalar din matkasse.
Alla pengar som skänks av våra kunder blir till mat på barnens tallrikar. Vi på Linas Matkasse täcker kostnader för logistik, personal och transport. Vi står också för en stor del av den totala insatsen i Plate for Plate. 2016 skänkte Linas Matkasse 1,5 miljoner kronor till projektet.

Blir du sugen på att prova en av våra matkassar och även vara med och stötta Plate for Plate? Läs mer här.


Image alt text