Wokpanna med färska grönsaker över öppen eld

Laga mat med wok – med inspiration från Thailand

Thailändsk mat förknippas ofta med spänstiga grönsaker – och nyckeln är att thailändarna använder wok. Det kan vara lätt att förväxla woken med en vanlig stekpanna, men woken har speciella egenskaper som sätter sin unika prägel på maten. Men varför är woken så central i thailändsk matlagning, och vad ska du tänka på när du själv vill laga mat med wok? Det får du veta i den här artikeln!

Varm och effektiv

Thailändsk mat är känd för att innehålla massor av färska grönsaker. För att grönsakerna ska behålla sin spänst är det viktigt att de tillagas snabbt och på hög värme – och det är här woken kommer in i bilden. Wokens konkava form gör att den har stor yta där du kan tillaga mycket grönsaker samtidigt. En bra wokpanna är dessutom gjord av stål vilket gör att den blir varm väldigt snabbt.

Nudelwok med färska örter och ett stekt ägg med krämig gula
Thailändsk nudelwok med chilistekt ägg, pak choy, böngroddar, koriander och jordnötter.
Visste du att?!
Just nu har vi thailändska veckor på Linas Matkasse! Det innebär att du kan klicka hem 5 rätter med genuint thailändska smaker, bland annat en läcker nudelwok med chilistekt ägg, pak choy, böngroddar, koriander och jordnötter.
Upptäck våra thailändska rätter!

Woken är kockens bästa vän

Du kanske har sett det på restauranger: kocken slänger i några ingredienser i woken och ger dem en snabb omgång på hög värme – och voilà så är maten klar. Den höga värmen i woken gör att alla ingredienser tillagas jämnt och kan serveras inom bara några minuter.

Mångsidigt verktyg

Du kanske tror att thailändarna bara tillagar klassiska wok-rätter i wok-pannan, men woken används till nästan allt, från stekning till ångkokning. Till och med soppa kan tillagas i wok-panna. Woken inbjuder till lek med olika matlagningstekniker, vilket gör den till ett favoritredskap i thailändska kök.

Grönsaker och kött som tillagas i en wokpanna
Den höga värmen i woken gör att maten kan serveras på bara ett par minuter.

Välj en wok-panna av stål

Om du ska laga thailändsk mat på ett genuint sätt behöver du en bra wok-panna – så enkelt är det. För att utnyttja woken fullt ut bör den dessutom placeras över öppen låga eller gas, så att hela woken blir varm, inte bara botten. Det kan vara knepigt i de flesta svenska hem, men en bra wok i stål räcker långt. Stålet transporterar värmen på ett effektivt sätt och du kan utnyttja en stor del av wokens yta när du lagar maten.

Woka på hög värme

Föreställ dig en wok, fylld av färska grönsaker, saftigt kött och väldoftande kryddor – kan det bli bättre? Så ge woken ett försök även om du inte har tillgång till gasspis. Kom bara ihåg att låta wokpannan bli riktigt varm innan du sätter igång, det är nyckeln till att lyckas med wokade rätter.

Utforska det thailändska köket med Linas Matkasse

Är du redo för en smakfest med inspiration från Thailand?! Klicka hem våra 5 thailändska favoriter! Rätterna är skapade av våra skickliga kockar och ger prov på det bästa från det thailändska köket. Vill du varva dina thailändska rätter med husmanskost, hamburgare eller kanske med rätter med inspiration från Medelhavet? Varje vecka kan du välja mellan 80 olika middagar och skräddarsy din egen matkasse.

Läs mer och beställ!


Läs mer: 5 favoriträtter från det thailändska köket