Fem färgglada tallrikar med thailändsk mat

5 favoriter från det thailändska köket

Kilometerlånga sandstränder. Turkosskimrande hav. En paradisö, och överallt möts du av leende ansikten. Och så är det maten. Thailands matkultur är en hyllning till smaker, aromer och texturer. Pad thai och tom kha gai har du kanske hört talas om, men det thailändska köket innehåller så mycket mer. I den här artikeln får du lära känna fem traditionella rätter med heta, kryddiga och genuint thailändska smaker.

Massaman thai kycklingcurry

Har du provat massaman curry? Det är en klassisk thailändsk favorit och hemligheten ligger i kryddblandningen som ger en varm och fyllig smak. I vår egen currygryta får du kycklinglår, potatis, bönor och lök i en smakrik currysås.

En thailändsk klassiker: massaman thai kycklingcurry.
Massaman thai kycklingcurry med koriander och jordnötter.
Visste du att?!
Just nu har vi thailändska veckor på Linas Matkasse! Det innebär att du kan klicka hem fem rätter med genuint kryddiga och thailändska smaker.
Upptäck våra thailändska rätter!

Tom yum – thailändsk soppa

Tom yum är en thailändsk klassiker; en värmande nudelsoppa med marinerade räkor, färska grönsaker och ett krämigt ägg på toppen. Och pricken över i:et är hettan från chili flakes och massor av färsk koriander. Det här är en riktig smakbomb du inte kommer tröttna på. Om du inte gillar kryddstark mat kan du göra soppan lite mildare. Det är det fina med thailändsk mat: du kan enkelt tweaka recepten så de passar just dig och din familj.

En thailändsk soppa med nudlar och ett krämigt ägg på toppen.
Tom yum – thailändsk soppa med limeblad, citrongräs, ägg och räkor.

Thailändsk sallad med jasminris

Den här middagssalladen är inspirerad av laab moo, en klassiker på thailändska middagsbord. Här finns allt det bästa från det thailändska köket: färska örter, ris, nötfärs och jordnötter. Smakerna är en perfekt blandning av syrligt och sött, precis som vi vill ha det. Det här är dessutom en rätt du lagar på 20–30 minuter, så du kan snabbt ha middagen på bordet!

Thailändsk sallad med jasminris, nötfärs, färska örter och jordnötter.
Thailändsk sallad med jasminris, nötfärs, färska örter och jordnötter.

Thailändsk nudelwok med chilistekt ägg 

Är du sugen på en ny twist på pad thai? Då ska du prova den här woken! Här har vi inspirerats av thailändarnas kreativitet och skapat vår egen variant med knapriga böngroddar, spänstig pakchoi chilistekt ägg. När den rinnande äggulan blandas med de nykokta nudlarna kommer du upptäcka en ny favorit från det thailändska köket!

Tom kha gai – krämig soppa med kokosmjölk, kyckling och citrongräs.
Tom kha gai – krämig soppa med kokosmjölk, kyckling och citrongräs.
Läs mer och beställ!

Tom kha gai – krämig soppa med kokosmjölk

Känner du vinterkylan? Då föreslår vi tom kha gai till middag. Den här soppan kombinerar saftig kyckling med krämig kokosmjölk, friskt citrongräs och en hint av ingefära. Resultatet är en perfekt balans mellan sötma och syra och heta kryddiga smaker. Toppa tom kha gai med färsk koriander för en autentisk thailändsk smakupplevelse.

Thailändsk nudelwok med chilistekt ägg, pak choy, böngroddar, koriander och jordnötter
Thailändsk nudelwok med chilistekt ägg, pak choy, böngroddar, koriander och jordnötter.

Upptäck Thailand – med Linas Matkasse

Är du redo för en smakfest med inspiration från Thailand?! Klicka hem våra 5 thailändska rätter! Rätterna är skapade av våra skickliga kockar och ger prov på det bästa från det thailändska köket. Vill du skapa din egen meny och varva med husmanskost, en hamburgare eller kanske rätter med inspiration från Medelhavet? Varje vecka kan du välja mellan 80 olika middagar och skräddarsy din egen matkasse!

Du hittar alla rätterna under taggen Thailand när du väljer din meny.

Läs mer och beställ!


Läs mer: Laga mat med wok – med inspiration från Thailand >


Thailand på menyn

Upptäck 5 favoriter från det thailändska köket – just nu i Linas Matkasse.