Kimchi läggs upp på en tallrik, i bakgrunden en burk med kimchi

Linas guide till kimchi

Stark, syrlig och med flera lager av spännande smaker. Så känner vi kimchi – en fermenterad specialitet som har kallats Koreas signaturrätt. Men vad är kimchi? Hur tillagas det och hur kan du göra en egen variant – på bara 10 minuter? Svaren får du i den här artikeln!

Vad är kimchi?

Kimchi är ett koreanskt tillbehör som påminner om svensk surkål. Den vanligaste varianten görs med salladskål, men kimchi kan innehålla en mängd olika grönsaker, som rättika, salladslök, morot eller gurka. I Sydkorea serveras kimchi till nästan allt, från nudlar och risrätter till sallader och pannkakor.

Hur tillagas kimchi?

Den grundläggande idén bakom kimchi är fermentering – en urgammal konserveringsmetod som omvandlar socker till mjölksyra och ger kimchi dess karakteristiska smak av umami. Fermenteringstiden varierar och kan sträcka sig från några dagar till flera veckor. När kimchin mognat placeras den i kylskåp för att fermenteringsprocessen ska sakta ner. Smakerna fortsätter att utvecklas i kylskåpet och kimchi är en rätt som bara blir bättre med tiden.

Var kan jag köpa kimchi?

Du kan köpa kimchi i välsorterade livsmedelsbutiker och asiatiska livsmedelsaffärer. Det finns olika typer av kimchi med olika smaker och ingredienser, så prova dig fram för att hitta din favorit.

Bibimbap med kimchi som tillbehör
Visste du att?!
Just nu har vi koreanska veckor i Linas Matkasse! Det innebär att du kan klicka hem fem rätter med genuint koreanska smaker, bland annat bibimbap med en snabblagad variant på kimchi som du gör själv.
Upptäck våra koreanska rätter!

Hur gör jag egen kimchi?

Är du ambitiös kan du testa att tillaga och fermentera din egen kimchi. Utgå gärna från ett grundrecept men var inte rädd för att prova dig fram med olika ingredienser. Genom att variera grönsaker och kryddor kan du utveckla ditt eget kimchirecept och ge rätten en unik smakprofil. Och ge inte upp om ditt första försök inte blir perfekt. Så länge kimchin doftar gott kan du använda den som smaksättare i matlagningen – till exempel i grytor och andra rätter.

En glasburk fylld med kimchi
Snabblagad kimchi som du gör själv – på bara 10 minuter.

Recept på snabblagad kimchi

Kimchi tar vanligtvis flera dagar att tillaga, men det finns genvägar. Den här kimchin kan du servera direkt utan någon lång fermenteringsprocess. Resultat är en mildare kimchi som du får klart på bara 10 minuter. En viktig ingrediens är gochujang – en koreansk chilipasta som du köper i välsorterade livsmedelsbutiker.

Ingredienser:

300 g salladskål
1 bit ingefära
2 klyftor vitlök
1 msk gochujangpasta 
1 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk socker

Gör så här:

  1. Skala och finriv ingefära och vitlök.
  2. Lägg ingefära och vitlök i en bunke och blanda med gochujangpasta, tomatpuré, vitvinsvinäger och socker.
  3. Grovstrimla salladskål. Vänd ner i bunken och blanda ordentligt, gärna med händerna, så att kålen mjuknar.
  4. Låt kålen marinera minst 10 min (men den får gärna marinera längre, gärna ett par timmar i kylen).

Koreansk mat – i Linas Matkasse!

Vill du prova på att laga koreansk mat? Just nu har vi koreanska veckor på Linas Matkasse! Våra kockar har tagit fram 5 härliga rätter med välbalanserade och genuint koreanska smaker. Bland annat får du laga en bibimbap med sojastekt svamp, en dakkoshi med ingefärspickles och en japchae med sojamarinerade äggnudlar.

Du hittar alla rätterna under taggen Korea när du väljer din meny.

Läs mer och beställ!


Läs mer: Lär känna tre ingredienser som är oumbärliga i det koreanska köket >