Hela korn

De nordiska näringsrekommendationerna uppmuntrar till att välja fullkornsvarianter när vi äter spannmålsprodukter som till exempel bröd och flingor. Men vad är fullkorn egentligen? Här reder vi ut begreppet och ger tips på hur du kan använda hela korn i din matlagning.

Vad är fullkorn?

Fullkorn är ungefär som det låter, när sädeskornets alla delar; grodd, kärna och kli finns med. Så både korn som är hela, exempelvis matvete, och sädeskorn som malts till mjöl utan att siktas, räknas som fullkorn. Fördelen med att äta kornets alla delar är att innehållet av fibrer, vitaminer och mineraler är högre jämfört med siktat mjöl där man rensat bort både kli och grodd. Äter man kornen hela tar kroppen dessutom upp kolhydraterna långsammare än om de är finfördelade. Det ger långsammare höjning av blodsockret och gör att blodsockret håller sig jämnare mellan måltiderna. Hela korn av havre, vete, korn eller råg passar i många olika sammanhang, de ger ett härligt tuggmotstånd och bidrar till varierad textur i maten.

Att tillaga hela korn

Det finns snabbvarianter, t ex matvete som är ångpreparerat med koktid på 10 min. Toppen när det är ont om tid. Opreparerade korn blötläggs och kokas 30-60 minuter. De tar längre tid att koka men är överlägsna på att behålla form och tuggmotstånd. De går även utmärkt att koka i större mängd, platta ut i plastpåsar och frysa in. Perfekt att kunna ta fram lite åt gången och använda till exempelvis gröt och sallader.

Så här kan du använda hela korn

Ge gröten tugg och textur

Ersätt lite av havregrynen med en näve färdigkokta hela korn och minska samtidigt mängden vatten litegrann. Kornen ger gröten härligt tuggmotstånd.

Fyll på med fullkorn när du bakar bröd

Ersätt lite av det siktade mjölet med kokta hela korn så ökar du enkelt näringsinnehållet i brödet.

Gör matiga sallader

Använd hela korn som bas i sallader. Smaksätt med god ört-och vitlöksolja och servera med färska grönsaker och kokt ägg eller ost.

Byt ut riset då och då

Svenska spannmål har avsevärt lägre klimat-påverkan än ris, som transporteras långt och risodlingarna bildar metangas som är en växt-husgas. Byt gärna ut riset mot exempelvis matvete eller matkorn då och då.