Japanska smaker med Frida Ronge

Är du redo att utforska det japanska köket tillsammans med en riktig mästerkock? Då ska du testa fem smakrika rätter av Frida Ronge. Ifemreceptöppnar hon dörren till ett kulinariskt universum där tradition möter innovation på tallriken.

— Det här är rätter som går hem både den inbitna japanfantasten och hos nybörjaren som vill lära sig mer. Här får du det bästa av Japan på ett enkelt och lättillgängligt sätt,säger Frida Ronge.

De fem rätterna är exklusivt framtagna för Linas Matkasse. Alla rätter speglarockså hennes signatur som matlagare:japansk mat med en nordisk twist. 

Chicken karaage med vitkålssallad, rostade sesamfrön och citron

Chicken karaage är en av Japans mest populära streetfood-rätter.Rätten består av marinerad kycklinglårfilé som friterastills den blir härligt frasig. Tack vare marinaden blir kycklingen oemotståndligt mör och får en smakboostavsoja, ingefära och vitlök. Precis som i Japanserverar vi kycklingen meden majonnäsdipoch rikligt med färskpressad citron. Slutligen en krispig kålsallad och nykokt ris vid sidan om.

— Det här är en rätt som är otippad lätt att laga. Samtidigt bjuder den på massor av smak.
Chicken karaage är verkligen en personlig favorit, säger Frida Ronge.

Donburi med pankofriterad torsk, ingefärsgurka och tångkaviar

Donburiär en japansk klassiker. Rätten består av rundkornigt ris somserveras i en skål med fleraolikatoppings. I Frida Ronges version får donburin en lyxig twist medpankofriterad torsk, garipicklad gurka och en wasabimajonnäs med en touch av ingefära.På toppen tunt skivad salladslök och enskedtångkaviar.

— Tångkaviar är ett växtbaserat alternativ till stenbitsrom eller forellrom. Den har härlig sälta ochger en fin textur till den här rätten, säger Frida Ronge.

Norimaki med spicyräksallad och Inside outmaki med rökt lax

I den här rätten får du pröva vingarna i köket ochgöra sushirullar på Frida Ronges vis. I båda rullarna får du möta nordiska smaker, som lax, räkor, pepparrot, dill och rödlök.Som tillbehör serveras en härlig tångsallad som förenar nordisk råvara (sockertång från friska nordiska vatten) med djupa smaker från Japan.

— I den här rätten har jag valt att göra maki, det vill säga rullar. Vi ska göra en norimaki med tången på utsidan och en uramaki, eller inside out, med riset på utsidan. Ingen av rullarna kräver några avancerade tekniker eller redskap. Du kan använda en bambumatta om du har, annars går det lika bra med plastfilm, säger Frida Ronge.

Spaghetti med gochujang, stekt ägg och salladslök

I den här fusionrätten möter vi influenser från både Japan, Italien och Korea. Spaghettin kokas al dente för att sedan gå klart i en sås smaksatt med den koreanska chilipastan gochujang.

— I Japan finns en fascination för att blanda olika matkulturer och det här är ett perfekt exempel på en japansk fusionrätt. Resultatet är en krämig pasta med härlig hetta och en kick av umami, säger Frida Ronge.

Rätten går dessutom snabbt att laga – du kokar spaghettin och har såsen klar på bara 20 minuter. Trots den korta tillagningstiden bjuder spaghetti gochujang på en smakupplevelse utöver det vanliga.

Tantamen ramen med tahini, äggnudlar, sesamstekt fläskfärs och böngroddar

Tantamen ramen är en mustig och härlig nudelsoppa. Genom att lägga tahini (sesampasta) och chiliolja i botten av varje tallrik innan man vispar ner buljongen får man en krämig soppa med massor av smak. I soppan lägger man sedan kokta äggnudlar, sojaägg, pakchoyoch knaperstekt fläskfärs. Som toppingböngroddar, salladslök och rostade sesamfrön.

— När det är kallt ute älskar jag att äta rätter med mycket buljong ochtantamen ramen är en av mina absoluta favoriträtter. Äter man en stor skål med ramen så håller man sig varm resten av dagen, säger Frida Ronge.

CTA: Beställ Frida Ronges rätter!