Bästa tipsen om enkla recept för barn att laga

Enkla recept för barn att laga är guld värda av flera anledningar. Barn som är delaktiga i att laga mat kommer att vara mer intresserade av att äta den.


Att hitta enkla recept för barn att laga är därför ett klassiskt tips till föräldrar som tycker att det är svårt att få barnen att äta ordentligt.


Dessutom ger det både självkänsla och viktiga färdigheter att laga mat. Om du tidigt kan väcka ett intresse för mat är det troligt att det kommer att följa barnet genom livet.


Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Viktigt att tänka på om du ska laga mat med barn

För att kunna laga mat med barn är det viktigt att det är på barnens villkor. Vad du behöver tänka på vid matlagning med barn beror på hur gammalt barnet är och om det har lagat mycket mat tidigare.


Först och främst så är det barnets motoriska nivå som sätter gränsen för vad som är möjligt.


Om det ska hackas, rivas eller hyvlas är det viktigt att barnet är moget för uppgiften. Särskilda redskap anpassade till barn kan vara till stor hjälp. Att laga mat med barn är det perfekta sättet att lära dem handskas med olika redskap och råvaror.


Tänk igenom alla moment som innebär kontakt med heta vätskor och ytor. Barn måste få hjälp med all hantering av kokande vatten tills de är tillräckligt gamla.


När de är tillräckligt gamla får man bedöma från barn till barn. Lär barnet att använda en kökshandduk eller liknande när det öppnar ugnsluckan.


Lätta recept för barn bör bygga på enkla mått och inte till exempel ¾ kryddmått. En måttsats är väldigt praktisk och lär barnen att mäta upp ingredienser redan när de är små.


Hämta inspiration till matlagning för barn

Om du har ett barn som gillar YouTube och liknande finns det gott om kanaler som handlar just om matlagning för barn med barn i huvudrollen. Barn lär sig genom att repetera och är ofta väldigt uppmärksamma om ett annat barn står för demonstrationen.


Du kan alltså hitta lätta recept för barn som barnet inte ens behöver kunna läsa för att det ska fungera. Barnet kan också få komma med egna förslag efter att ha sett något som var inspirerande.


Exempel på enkla recept för barn att laga

Vi avslutar med att ge några tips på rätter som många barn gillar och som dessutom är lättlagade såtillvida att ingredienserna är få och att det inte krävs någon större precision eller några avancerade moment.


  • Muffins eller piroger med en enkel och matig fyllning.
  • Stroganoff kan lagas på enbart grädde, krossade tomater och något protein som barnet gillar, till exempel korv.
  • Macaroni and cheese är ost, makaroner plus valfria ingredienser.
  • Ugnspannkaka, alla kan knäcka ägg och vispa ihop med mjölk och mjöl.
  • Pastasallad, om pastan är klar kan den lätt kombineras med annat till en god sallad.

  • Överhuvudtaget är bakning och barn en bra kombination. Det finns inga farliga moment och det är oftast väldigt kul att se hur mycket jäsning och värme förändrar det som skjutsas in i ugnen. Samtidigt är det härligt att få knåda en deg – och ganska praktiskt för dig som vuxen att få hjälp med det!