Mat för kräsna barn

Har du testat allt men kan ändå bara få ditt barn att äta ett fåtal utvalda saker?

Många föräldrar oroar sig för hur deras barn äter och känner att inget de provat för att få barnet att äta bättre fungerar.

Du ska inte ta det personligt om du har ett barn som äter dåligt. I många fall finns det en naturlig orsak till att det är så.


Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Hur kommer det sig att många barn äter dåligt?

Mycket talar för att det finns en genetisk faktor som gör att många barn är petiga med mat i en viss ålder. Det handlar om en medfödd försiktighet mot smaker som signalerar att mat kan vara giftig. Starka smaker och oväntade kombinationer passar inte särskilt bra när det gäller mat för kräsna barn.


Det kan också finnas helt andra orsaker till att du kan behöva servera särskild mat till kinkiga barn. Vissa barn lär sig att de får vad de vill ha, förr eller senare.


Måltiderna kan ha även ha blivit ett tillfälle då barnet får sin vilja igenom. Då finns det, från barnets perspektiv, ett egenvärde i att vara kräsen. Då gäller det att vara pedagogisk som förälder och lära ut ett bättre beteende i samband med måltider.


Lättare sagt än gjort, naturligtvis. Men har du en liten matvägrare hemma som bara väntar på att något godare ska komma på bordet kan du prova att kompromissa.


Gör pasta med ketchup om det är vad barnet vill ha, ifall du i alla fall får klippa över persilja eller om barnet äter en tomat till pastan.


Hur gammalt är barnet?

Det är viktigt att ta hänsyn till hur gammalt barnet är. Mat för kräsna barn i fyraårsåldern är en helt annat sak än bra mat till kinkiga barn i skolåldern. När barnet blir äldre är det viktigt att de kan äta i olika miljöer för att inte bli socialt begränsat.


Det börjar också bli möjligt att förklara för barnet varför det är viktigt att testa nya råvaror. Förhoppningsvis förstår de. Det borde åtminstone vara enklare att tillsammans med barnet komma på rätter som är lite utmanande – men som ändå känns tillräckligt bekanta för att inte väcka starkt obehag.


Mat till kinkiga barn som vi rekommenderar

Ett barn som är petigt med maten och bara accepterar ett mindre antal rätter kan få svårt att få i sig all näring det behöver. När du introducerar nya rätter så är det perfekt om de har en näringssammansättning som gör att de kompletterar vad barnet redan äter.


Det kan faktiskt vara enkelt att laga bra och smakrik mat till kräsna barn. Det gäller bara att våga prova några nya grepp och inte bara laga det som är bekvämast. Flera gånger i veckan.


Här har vi en lista med exempel på vad du kan göra om du har ett barn som äter dåligt. Alla barn kommer inte att gilla alla dessa förslag. Men vi hoppas att du ska få några idéer som fungerar så att du laga lite mer varierande mat till någon som är petig.


  • Ge mer frukt om barnet inte gillar grönsaker
  • Introducera en ny råvara åt gången
  • Ha alltid något du vet att barnet gillar på tallriken
  • Skapa inte för mycket drama kring hur barnet äter
  • Fokusera på att uppmuntra barnet när det äter istället för att ge kritik
  • Försök att ha så regelbundna tider som möjligt för måltider
  • Laga gärna mat tillsammans med barnet, grönsaker de själva fördelat blir ofta aptitligare i barnets ögon

  • Mat till barn som är snäll för magen

    Ibland är förklaringen till att ett barn är petigt att det får ont i magen av vissa råvaror. Det gäller särskilt små barn. Det kan lida av magkatarr eller intolerans mot något. Har du en misstanke om detta är det viktigt att gå vidare med det och få det utrett.