Grönkålspaj med Västerbottensost
Vegetariskt

Grönkålspaj med Västerbottensost

4.53 (119)
Under 1 timme
8 Ingredienser

Ingredienser

6 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Kallt vatten
  • mjölk
  • salt
  • svartpeppar
Smör
125 g
(Mjölk, Laktos)
Vetemjöl
3 dl
(Vete)
Salt
½ tsk
Kallt vatten
2 msk
Grönkål
100 g
Salt
1 krm
Svartpeppar
Smör
(Mjölk, Laktos)
Ägg
3 st
(Ägg)
Vispgrädde
½ dl
(Mjölk, Laktos)
Mjölk
½ dl
(Mjölk)
Crème fraiche
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Västerbottensost
150 g
(Mjölk)
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
Energi:
397 kcal
Fett:
38 g
Kolhydrater:
2 g
Protein:
11 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
 Skär smör i små tärningar. Nyp ihop vetemjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i en smord pajform (ca 26 cm i diameter). Nagga pajdegen i botten med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. 
Repa grönkålen från stammen. Finstrimla kålen. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs kålen ca 3 min. Krydda med salt och nymald svartpeppar. 
 Vispa ihop ägg, vispgrädde, mjölk och crème fraiche i en rymlig bunke. Tillsätt riven Västerbottensost och fräst grönkål, smaka av med salt och lite nymald svartpeppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 15-20 min, tills pajen har stelnat. 
Låt pajen svalna något. Servera på julbordet.
Smaklig måltid!