50-60
Utan gluten
Kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat och timjan
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- mjölk
- salt
- svartpeppar
- smör
- balsamvinäger
- socker
- vatten
- olivolja
Potatisgratäng
Potatis
400 g
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Mjölk (Mjölk)
1 dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
1 dl
Salt
3 krm
Svartpeppar
1 krm
Riven parmesan (Mjölk)
50 g
Kyckling Provençal
Smör (Mjölk)
Kycklingfilé
300 g
Svartpeppar
Salt
2 krm
Cocktailtomater
250 g
Snackoliver
1 förp
Tomat- och timjansky
Timjan
10 g
Tomatpuré
1 förp
Balsamvinäger
½ msk
Socker
1 tsk
Vatten
2 dl
Kycklingbuljong
¾ påse
Vitlökssmör
Timjan
10 g
Vitlök
½ klyfta
Smör (Mjölk)
25 g
Salt
Svartpeppar
Mixsallad
Mixsallad
65 g
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
- Energi 867 kcal
- Fett 49 g
- Kolhydrater 53 g
- Protein 53 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
- Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
- Potatisgratäng: Skala och skär potatis och gul lök i tunna skivor. Finhacka vitlök. Koka upp mjölk och vispgrädde i en rymlig kastrull. Blanda ner potatis, gul lök, vitlök, salt och nymald svartpeppar. Låt allt sjuda några minuter. Häll över i en smord ugnsform. Strö över riven parmesanost och tillaga gratängen mitt i ugnen ca 25-30 min, tills den fått fin färg och potatisen känns mjuk.
- Kyckling Provençal: Hetta upp smör i en stekpanna. Stek kycklingfilé ca 2 min per sida. Krydda kycklingen med salt och nymald svartpeppar. Lägg över kycklingen i en rymlig ugnsform, men låt stekpannan stå till tomat- och timjanskyn.
- Tomat- och timjansky: Finhacka timjan. Tillsätt eventuellt lite extra smör till stekpannan. Vispa ner tomatpuré, timjan, socker, balsamvinäger, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min.
- Kyckling Provençal: Halvera cocktailtomater. Fördela tomat och snacksoliver runt den stekta kycklingen i formen. Häll tomat- och timjanskyn över alltihop. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 10-15 min, tills kycklingen är helt genomstekt.
- Vitlökssmör: Finhacka färsk timjan och vitlök. Lägg i en liten skål tillsammans med rumstempererat smör, salt och lite nymald svartpeppar. Mosa ihop med en gaffel.
- Sallad: Lägg mixsallad i en skål. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och nymald svartpeppar.
- Servera kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör och mixsallad.