30-40
Utan gluten
Souvlaki - grillade fläskkarréspett med tzatziki och citron
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- bakplåtspapper
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- grillspett
Potatis
Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Souvlaki
Bladpersilja
10 g
Olivolja
2 msk
Vitlök
2 klyfta
Citron
½ st
Torkad timjan
1 förp
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Fläskkarré
300 g
Grillspett
4 st
Tzatziki
Snackgurka
1 st
Vitlök
½ klyfta
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Salt
1 krm
Svartpeppar
Sallad
Rödlök
1 st
Isbergssallad
1 st
Bladpersilja
10 g
Citron
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
- Energi 666 kcal
- Fett 37 g
- Kolhydrater 48 g
- Protein 35 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Om ni vill grilla, tänd grillen.
- Souvlaki: Lägg bladpersilja, olivolja, pressad vitlök, pressad saft från en halv citron, torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar i en mixerbunke. Mixa ihop med stavmixer. Skär fläskkarré i bitar (ca 3x3 cm) och lägg i en bunke. Blanda ner marinaden och låt marinera minst 15 min (gärna mer).
- Potatis: Skär potatis i skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt och nymald svartpeppar. Ringla över olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.
- Tzatziki: Grovriv gurka. Pressa ur vätskan från gurkan och lägg i en skål. Blanda med pressad vitlök, matyoghurt, salt och nymald svartpeppar.
- Sallad: Finstrimla rödlök och isbergssallad. Lägg allt i en salladsskål tillsammans med plockad bladpersilja. Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Blanda ner citronskal, pressad citronsaft (ca 1 msk), olivolja, salt och lite nymald svartpeppar.
- Souvlaki: Trä upp det marinerade köttet på grillspett. Grilla eller stek souvlakispetten ca 4 min per sida, tills de är helt genomstekta.
- Klyfta resten av den använda citronen. Servera nygrillade souvlakispett med potatisskivor, tzatziki, sallad och citronklyftor.